421
Metal: Ossian - A tűz jegyében
Szalay András ajánlata

ossian-a-tuz-jegyebenAz Ossian nevű banda 1986-ban alakult meg két egykori Pokolgépes tag, Paksi Endre (ének) és Maróthy Zoltán (gitár) vezetésével. Első nagylemezüket két évvel később Acélszív címmel jelentette meg a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV). Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek kezdetén a legnépszerűbb hazai heavy metal együttesek közé tartozott. A Paksi/Maróthy szerzőpáros több rocker himnuszt is írt az évek során (Acélszív, Sörivók, A rock katonái), nemcsak Magyarországon, de a határ menti magyarlakta területeken is nagy sikerrel koncerteztek.

A tűz jegyében című korongjuk (2013) hihetetlenül nagy sikert aratott, s kirángatta a bandát a 2 éves lemez nélküli időszakból. Keményen dolgoztak rajta mindannyian, és nagyon sok időbe telt, mire a gitárhangzásokat, a megfelelő ütemeket, a virtuozitást eltalálták.

Az Ezredszer című szám azt az életösztönt dolgozza fel, miszerint az embernek vég nélkül küzdenie kell valamiért, és nem adhatja fel soha. Teljesen pozitív hangvételű az egész lemez, de ez kiváltképp erőt ad még a reménytelen helyzetbe kerülteknek is. Paksi Endre hangjával valami olyan határozott és érzelemmel teli hangulatot teremt, mely már önmagában egyedülálló, s a heves gitárszólamok még nagyobb erőt adnak a mondanivalójának. A Fogadd el magad néven ihletett dal már a címében is tükrözi azt, hogy tulajdonképpen mindegy, hogyan jövünk a világra, ha képesek vagyunk elfogadni magunkat, akkor másokban sem fogjuk keresni a hibát. Nagyon erőteljes és néhol szívszorongató emberi sorsokat elevenít fel. A következő egy mélyen lírai és mégis lüktető nóta, mely az én fülemmel a szerelmeseknek szól, akik már elkötelezték magukat. Ám ugyanúgy szólhat egy barátnak is, egy fontos rokonnak, egy szülőnek. Ez az alkotás a Ha te ott leszel velem. Az énekes ismételten nagyot alkot, ahogyan hangsúlyozza a nélkülözhetetlen személy értékét.

Miénk a pálya – amikor először hallottam a dalt, egyből megütötte a fülemet, hogy a mai vagány életmódot próbálja egy kicsit visszaszorítani. Benne van a szabadosság, a legmenőbbek, akik egykor fent voltak, s majdan egy elkárhozott jövő fogadja őket. Mindent szabad, mindent lehet, de csak egyszer. Aztán jön a Végzetem a kezdettől c. szám, mely ismét átvitt értelemben értendő, s egy alapvető emberi igazságot, a szabadságjogot próbálja kihangsúlyozni. Nagyon sokat gondolkodhatunk a dal mondanivalóján, de ami fantasztikus benne, hogy mindenkinek szorosan fűződik hozzá egy külön története az életéből. A robot egy olyan jövőt vázol fel, ahol mi csak amolyan gépezetek vagyunk, akik a gazdájuknak engedelmeskednek. A begyöpösödött számítógépes világ kórját rajzolja elénk, elfelejtünk mindent, kik voltunk, s már csak egy torzult, meghasonlott mivoltunk létezik. Személyiségünket beszívja a monitor. Kiemelném a szélesen és erőteljesen ható riffeket, a gitár lüktetését, s Endre folyamatosan szenzációs hangját.

A tűz jegyében a leglassúbb, leglíraibb felvétel az albumon; elgondolkoztat, megnevel, tanít, rácsodálkoztat a világ szépségeire, s ezzel egyetemben a hiányosságaira is. A tűz, mely elevenen égeti el a talmi emberi fösvénységet. A Szakítópróba a csalódást taglalja, amikor az ember elveszíti a bizalmat nemcsak a társa, hanem a többi emberrel kapcsolatban is. Az Életveszély megint a szabadosság, próbáljunk ki mindent, egyszer élünk, ne legyünk gyávák lépni üzenetét közvetíti. Végül pedig a Mindig veled, amely egy utolsó zúzós alkotás, ahol egyesül erény, múlt, hatalom, erő és céltudatosság. Egyszóval az igaz barátság.

Szívesen ajánlom mindenkinek az Ossiannak ezt a velőtrázó alkotását, ám elsősorban a keményebb rockot és a tartalmas szövegeket szerető zenerajongóknak!

Tracklist:
01. Ezredszer
02. Fogadd el magad
03. Ha te ott leszel velem
04. Miénk a pálya
05. Végzetem a kezdettől
06. A robot
07. A Tűz jegyében
08. Szakítópróba
09. Életveszély
10. Mindig veled


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.08