455
Hazahívó: Lövő
Vargáné Blága Borbála ajánlata

hazahivo-lovoAz Alpokalja és a Kisalföld határán, Soprontól délkeletre fekvő Lövő község az évszázadok folyamán sokat változott. Ha a faluról készült mai légi felvételeket nézzük, sok zöldterületet, rendezett, tiszta utcákat, takaros házak sorát és egy európai színvonalú, modern gyárépületet láthatunk. A település neve az Árpád-kori határvédő szerepét idézi, címere is erre utal, amelyben egy nyilazó sellő látható.

A községről 1930-ban jelent meg Mohl Adolf több évtizeden át írt, részletes helyismereti munkája Lövő története címmel. Ennek folytatásaként (több helytörténeti kutató bevonásával) készül már Lövő utóbbi száz évének falu-monográfiája.

A monográfiát megelőzve 2018-ban Hazahívó címmel egy más jellegű kötet színesítette megjelenésével Lövő helyismereti palettáját. A faluban élők és az innen elszármazott lövőiek közötti kapcsolat erősítésének szándékával 2017. szeptember 17-én nagyszabású „Hazahívó ünnep és találkozó”-t tartottak a faluban. Ezt az ünnepi eseményt örökíti meg a kötet, melyben a nap részletes krónikája mellett helyet kapnak az elhangzott előadások (szerkesztett változatban), láthatók benne Lövő múltjára vonatkozó okiratok, a rendezvényről, a kultúrműsorról, résztvevőkről, illetve a faluban élő alkotók munkáiról készült színes fotók, és olvashatók a találkozó után érkezett levelek.

Lövő történetéhez és a helyi személyek megismeréséhez érdekes adalékokat szolgáltatnak a könyv gerincét képező előadások. Egykori és mai faluvezetők számolnak be arról, honnan indultak és hová jutottak el a község fejlesztésére vonatkozó erőfeszítéseik során, de a jelen és a jövő lehetőségeiről is tájékoztatást adnak. A Lövőről elszármazott kiválóságok közül néhányan szintén szót kaptak, nagy vonalakban elbeszélték életútjukat, a faluról őrzött emlékeiket.

A Függelékben a rendezvényszervező Lövő Község Barátai Társaság falutörténeti előadásainak, rendezvényeinek listája, illetve Lövő község 2017-es adattára szerepel.

A kötet elsősorban a Lövőhöz érzelmileg kötődő személyek figyelmét kötheti le, de azok számára is érdekes lehet, akik nyitott érdeklődéssel forgatják a megyéhez tartozó települések történetét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.01.22