515
Gebhardt Nóra: 12 hét
Sebők Zsuzsanna ajánlata

gebhardt-nora-12-hetGebhardt Nóra könyve a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket, felkavaró képeket tartalmaz, csak erős idegzetűeknek ajánlott! Nyíltan beszél az abortuszról (arról is, amit az orvosok nem közölnek): a terhesség megszakításának két fajtája van, a természetes, köznyelven vetélés, valamint a művi, melyet legálisan a 12. hétig végezhetnek el az anya döntése értelmében.

Az abortusz olyan téma, amely sokat borzolja a kedélyeket, a különböző kultúrák vallási és elvi vitáinak sarkos nézőpontjait állítja elénk. Azonban elfelejtjük azt, hogy ez elsődlegesen a szülők, főleg az anyák döntése, hogy vállalják-e a beavatkozást vagy sem. Magyarországon évente 35000 ilyen beavatkozásról beszélünk, amelyeket 15 és 45 év közötti nőkön végeznek el. Ijesztő lehet ez a szám, de a könyv végén lévő táblázatban láthatjuk, hogy a 2000-es évek elejéhez képest jelentősen csökkent.

A kötet, ha a kezükbe fogjuk, igazán nem hosszú. A szerző saját tapasztalatait írja le, próbál tárgyilagos maradni, holott ő az, akinek a legkevésbé lenne szabad tárgyilagosan szemlélnie a benne fejlődő életet. Megismerjük az érzéseit és félelmeit. Őszintén ír a tapasztalatokról, melyekhez képi anyagot is kapunk, mely fejlődési szakaszokon megy át a megfogant magzat. Ahogy olvastam az oldalakat, nekem sem sikerült objektívnek maradnom, holott én még hasonló döntési helyzetnek a közelébe se kerültem.

El kell ismernem, nagyon megráztak a képek és a szerző érzései, azonban a szorongásait is meg tudom érteni. Napjainkban a pénz körül forog minden, félünk, hogy mit hoz a holnap. Gebhardt Nóra leírja, hogy jelenlegi kapcsolata nem a legideálisabb, habár ő nagyon szeretné, hogy törvényes legyen, és együtt alapítsanak családot, mely ellen párja mereven elzárkózik. Ő maga lelkiismeretesen fogamzásgátlót szed.

Mégis ilyen szituációba kerül. Az édesanyja és a munkatársai támogatják, míg a párja nem. Számos vívódás után úgy dönt, hogy a nyolcadik héten megcsináltatja az abortuszt, vállalja az érzelmi megrázkódtatás minden percét. Miután hazament, úgy gondolta, ezzel véget ért minden, továbbléphet. Azonban a következő hetekben is csak a gyermekre tudott gondolni, hogy milyen fejlődési szakaszokon ment volna keresztül.

Megbánta, hogy hagyta magát befolyásolni. Azonban, ha véget ér egy élet, azon már nem tudunk változtatni. Ezért fontos, hogy ne anyagi szempontokat, mások véleményét vagy vallási meggyőződését vegyük figyelembe. Elsődleges dolog, hogy magunkat, a születendő gyermeket és az egészségünket tartsuk leginkább szem előtt.

Mindenképpen fontosnak tartom, hogy azon terhes nők elolvassák ezt a könyvet, akik az abortuszon gondolkodnak, vagy akiket rá akarnak beszélni az abortuszra. Nekik kell ugyanis meghozniuk a döntést, és együtt élniük annak következményével.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.01.15