470
Kalotai Ildikó Kinga: A cselszövés
Szokoly Mónika ajánlata

kalotai-ildiko-kinga-a-cselszovesNagy örömmel vettem a kezembe ezt a gyerekeknek íródott kisregényt: végre egy történet, amely a győri várról mesél a kisebbeknek. Hiába láthatjuk még itt-ott hajdani várunk falait, bizony a fiatalabbak leginkább az egri várról tudnak mesélni, ha kérdezik őket. Az 1590-es években zajló kaland alapja megtörtént eset: a győri vár visszafoglalása a főhősök célja, és minden adott, ami egy jó meséhez kell: okos és szép lányok, bátor katonák, gonosz ellenség és egy király, no meg egy törpe.

Az idő múlása kissé rendhagyó és a főhősök személye is az, azonban ez feltehetően cseppet sem fogja zavarni a célközönséget. Napjaink új vívmánya, hogy lányok is lehetnek bátor főszereplők, és ebben a mesében mindjárt három leány is van. Ugyanis a történet elején három nővér indul szerencsét próbálni! Fittyet hányva a nehézségeknek, tanulni indulnak, és Vica, a legkisebb lesz majd a győri vár megmentője. Persze nem egyedül: barátok segítik, és végül szép szerelem is szövődik, nem mással, mint Pálffy Miklóssal, a későbbi legendás hadvezérrel. Vica segítője egy eszes törpenövésű ember, aki csavaros észjárásával jó párszor kivágja magát a bajból.

A korszak jellegzetes színterei és szokásai szervesen beépülnek a mesébe, és izgalmas háttérül szolgálnak a kalandnak. A végén persze megszólal a vaskakas is, és győznek a jó magyarok: újra miénk a győri vár! A kötethez elhivatott helyi pedagógusaink és könyvtárosaink nyújtottak szakmai segítséget, így bátran lapozhatják izgalomra vágyó kis történész-jelöltek is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.01.08