2390
Krúdy Gyula: Rózsa Sándor
Tolnai Gáborné ajánlata

Krúdy Gyula regénye szembe úszik a Rózsa Sándor mítosszal. A nemzeti hőssé avanzsált betyárt autentikusan mutatja be: hőstettei értelmetlen gyilkosságok, s akitől ugyanúgy rettegett az alföldi polgárság, mint a tanyák lakosai.

Negyvennyolcas szereplése is inkább ártott a szabadságharc déli hadmozdulatainak, mint használt. Mégis más volt, mint az Alföld megszámlálhatatlan betyárjai – ez a mássága tette őt halhatatlanná, s ez a másság a regény igazi érdeme is, mert Rózsa Sándor, mégiscsak Rózsa Sándor volt...

Mert ki is volt Rózsa Sándor? „Ő hajtja el a makói határból a legelésző tehéncsordát, de ugyanakkor tinót ajándékoz egy útban talált szegény embernek… Ő állt be Kossuth honvédseregébe 150-ed magával küzdeni a magyar szabadságért, de ugyanakkor kirabolja azokat a falvakat is, amelyek a csatatértől távol voltak. A legendákból, mesemondásokból nem volt könnyű dolog kihámozni az igazságot, amikor Rózsa Sándor hiteles életrajzát írtam. Sokszor álltam meg tűnődve hivatalos ügyiratok állításai és a mesemondások felett. De végre elkészült a történet: Rózsa Sándor első hiteles életrajza.” (Krúdy Gyula)

Előadja: Mészáros Zoltán
Teljes játékidő: 247 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.06.21