1802
Tersánszky Józsi Jenő: Misi mókus kalandjai
Tolnai Gáborné ajánlata

Lassan jobban ismerjük Misi mókus történetét filmről vagy bábszínházi adaptációként, pedig a fekete farkú, igen csak egyedi mókus története először prózában látott napvilágot Tersánszky Józsi Jenő tollából.

A regény tagolása, egy-egy fejezet hosszúsága éppen megfelel az ágyban olvasható esti mesék idejének, Misi pedig hamar közel kerül a gyerekekhez. Nemcsak azért, mert nem hajlandó megtanulni a tananyagot – azaz azonnal megeszi a télire elrakandó eleséget (dió és mogyoró), és aztán rögtön elalszik az órán –, hanem azért is, mert utazása során rengeteg izgalmas barátságra tesz szert, olyan állatokkal találkozik, akiket Magyarországban legfeljebb az Állatkertben láthatunk. A sok viszontagság során célját sem adja fel, megtalálja az Örökké termő fát, és ami a legfontosabb: nem keseredik el, amikor azzal kell találkoznia, hogy amire várt, amit keresett, az egyáltalán nem olyan, mint amilyennek elképzelte. Hazamegy és egy fontos tapasztalattal lesz gazdagabb. Nyelvi leleménnyel, versbetétekkel és Tersánszky különleges humorával Misi mókus története ma is élvezetes olvasmány elsősorban 4-8 éves gyerekeknek.

Misi Mókus az erdő egyik hatalmas fájának tágas, kényelmes odvában született négy kistestvérével együtt. Ő volt közöttük a legvirgoncabb, a legnagyobb. Azonkívül volt még egy különös ismertetőjele: a farkincája fekete volt. Van ugyan mókusfajta, amelyiknek fekete színű a bundája, ám Misi családja a vörös mókusokhoz tartozott. Azoknak pedig legfeljebb a ragyogó, élelmes szemük fekete, minden tagjukat szép, rozsdavörös szőrzet fedi.

Az iskolai fegyelembe nem akar beleszokni az örökmozgó kis mókuskölyök. Inkább világgá megy, hogy megkeresse az örökké termő fát. Sok viszontagságon megy keresztül és érdekes kalandok sorát éli meg, végül a szíve mégis hazahúzza. Ebből az elragadóan bájos és mulatságos történetből az író csillogó humora árad a kis olvasók felé.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.06.21