257
Dalszerelőműhely – Taylor Swift: Snow On The Beach
Kortárs Irodalmi Estek 

2024. május 17-én (péntek) a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.) 18 órakor a Kortárs Irodalmi Estek soron következő részében Dalszerelőműhely lesz Fazekas Gergellyel

Dalszerelőműhely

A Dalszerelőműhelyt 2021 őszén indította el Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára, azzal a céllal, hogy megértse és megértesse, mi történik a popzene „belsejében”: mit csinál egy-egy dalban a kardántengely, a karburátor és a gyújtógyertya, vagyis olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként kapcsolódik egymáshoz szöveg és zene, mitől lesz izgalmas (vagy éppen kevésbé izgalmas) egy dallam, hogyan áll össze a hangzás és a harmóniavilág.

Taylor Swift „Snow On The Beach” című számáról szóló előadásában szó lesz a 13-as szám fontosságáról, Taylor Swift dalszerzői munkásságának sajátosságairól, arról, hogy párhuzamba állítható-e Taylor Swift költészete Shakespeare-ével, no és számos zenei kérdésről.

Fazekas Gergely

Fazekas Gergely (1977) a Zeneakadémia habilitált egyetemi docense. Az ELTE Bölcsészkarán végzett magyar és filozófia tanulmányokat követően a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékén diplomázott 2006-ban, azóta tanít zenetörténetet az intézményben, ahol 2013-ban doktori fokozatot szerezett. J. S.

Bach és a zenei forma két kultúrája című disszertációja 2018-ban könyv formában is megjelent. Alapítója a Zeneakadémia ifjúsági programjainak, a „Liszt-kukacok akadémiájának”, dolgozott zenei intézmények és fesztiválok tanácsadójaként, a Bartók Rádió műsorvezetőjeként, négy éven át főszerkesztője volt a Rózsavölgyi Kiadónak. Bach, Debussy és Kurtág György zenéjéről szóló szakmai tanulmányai angol, francia és magyar zenetudományi folyóiratokban jelentek meg, de rendszeresen ír nagyközönségnek szóló zenei publicisztikákat is. 2021 őszén az ISON-ban indította „Dalszerelőműhely” című, popzenéről szóló, nyilvános előadás-sorozatát.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az űrlapon keresztül tudnak.

A rendezvényre sok szeretettel várunk mindenkit!