76
Graham Greene: A csendes amerikai
Szabó Szilvia ajánlata

graham-greene-a-csendes-amerikai

Graham Greene írásait két műfajba lehet sorolni: szórakoztató, illetve irodalmi. Egy idő után viszont szórakoztató műveit magasabb minőségben írta meg, innen jött az elhatározás, hogy vegyítve a két műfajt, létrehoz egy sajátos írásmódot. Ennek egyik eredménye A csendes amerikai című regénye.

Az amerikaiak vietnámi beavatkozását egy angol tudósító közönyös szemével rögzítő, de annál kíméletlenebbül leleplező regény főhőse egy fiatalember, Alden Pyle, a csendes amerikai. Otthon kellett volna maradnia, hogy olvassa az újságok vasárnapi mellékleteit meg a baseballhíreket. Nyugodt élet járt volna neki egy szabályszerű amerikai lány oldalán, aki tagja a Könyvbarátok Klubjának. De mert fiatal volt, hiszékeny és tudatlan, mindenfélébe belekeveredett. Saigonba ment, mert azt mondták neki, hogy vegye fel a harcot a militarista bajkeverőkkel, diktátorokkal, és nyerje meg a Távol-Keletet a demokráciának...

Az 1950-es évek Vietnámjában játszódó történet egy különleges világot mutat be számunkra, amelyet a háború, a korrupció és a politikai visszásságok még jobban bonyolítanak. Ebben a világban a diplomácia nem az íróasztal mögött dől el, hanem az éjszakai élet zűrös hátterű bárjaiban. Ezt talán csak fiatal és naiv főhősünk nem tudja, aki a kezdők lelkesedésével veti bele magát a világ megváltoztatásában.

Graham Greene regénye nagyszerű mű a tökéletes és pihentető kikapcsolódáshoz.
 
Előadja: Szervét Tibor
Teljes játékidő: 7 óra 24 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.26