83
Pop: Bebel Gilberto - Tanto Tempo
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

bebel-gilberto-tanto-tempo

Bebel Gilberto, a brazil csalogány már gyermekkorában készített lemezfelvételeket, ám hazája és a világ számára ez az album tette ismertté nevét. Édesapja egy igazi bossanova-legenda, édesanyja énekesnő, nagybátyja is énekes-dalszerző, volt tehát kitől és mit örökölnie tehetség dolgában...

Bebel a kezdeti, Amerikában töltött évek után visszaköltözött Brazíliába, és ott megismerkedett a jugoszláv születésű producerrel, Subával – kettejük alkotói kapcsolatából született meg a Tanto Tempo. A lemezen Suba a jeges elektronikát összeházasítja a forró bossa novával, még a feldolgozott örökzöldek – mint a So Nice vagy a Samba Da Bencao – is modern digitális köntöst nyertek az ő hangzásvilágában, ahol a brazil tengerpart zenéje összeszövődik az európai technóval és a New York-i breakbeat-kutúra gépi funkjával. Ami igazán ellenállhatatlanná teszi ezt a lemezt, az Bebel hol lassan elnyújtott, hol dorombolós, ám mindig cigifüstös hangja és az, ahogyan kedvesen idétlen brazil akcentusával angolul énekel.

A Tanto Tempo Brazílián kívül a legtöbb példányban eladott brazil lemez, amelynek zenei újításain ugyan túlléptek a fiatal elektronikus zenei titánok következő hullámai, az album azonban őrzi az egyszeri és megismételhetetlen produkciók varázsát, nos, azért is, mert Suba nem sokkal a lemez elkészülte után meghalt.
 
Tracklist:
01. Samba Da Bencao
02. August Day Song
03. Tanto Tempo
04. Sem Contencao
05. Mais Feliz
06. Alguem
07. So Nice (Summer Samba)
08. Lonely
09. Bananeira
10. Samba E Amor
11. Close Your Eyes
12. No Return
 

Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.12