207
Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék
Galambos Krisztina ajánlata

boldizsar-ildiko-boszorkanyos-mesek

A Kossuth Kiadó és a Mojzer Kiadó 2015-ben jelentette meg az Irodalmi Fülbevaló sorozatában Boldizsár Ildikó Boszorkányos mesék című könyvét Dobó Kata előadásában. Gonosz boszorkány, vasorrú bába, vénséges banya, ugye ilyesmik jutnak eszedbe a boszorkányokról? A mi boszorkányunk, Amália, szépséges szép, ért az állatok és a növények nyelvén, csöppet sem gonosz, legfeljebb néha szomorú. És ami a legfőbb: csodás meséket mesél. Mesél az esőről, a napról, felhőkről, virágokról és madarakról, színekről és árnyékokról, és a mesék boszorkányos varázslata hatalmába kerít mindannyiunkat, kicsi és nagy olvasót egyformán.

Értelmezhető a mű különálló meseként vagy kerettörténetbe ágyazott összefüggő mesefolyamként. A mesékben felfedezhetjük mítoszok, legendák és mondák motívumait, játékosan átalakított változatait, sosem látott, mégis mintha népmesékből előlépett lények alakját. A változatos történetek eredeti ötleteket villantanak fel, plasztikus figurákat vonultatnak fel, finom nyelvi ízeket kínálnak. A megvalósítható (erkölcsi-esztétikai) világrend és az eleven valóság sokszínűsége nyújtotta szépségélmény adja e magával ragadó mesevilág vonzerejét.

Boldizsár Ildikó neve meseolvasó gyerekek és meseértő felnőttek számára egyaránt ismerősen cseng. Több mesekötet szerzője, de gyűjtője és tudományos szakértője is a meséknek, mesetípusoknak, motívumoknak. Meseíróként a kortárs irodalomban egyéni stílus és hangvétel jellemzi: meséi álomszerűen szépek, már-már költői hangúak. Szövegei is hallatlanul gazdagok nyelvi leleményekben, szókincse bővelkedik lírai fordulatokban, szemléletes képekben. Fontos szerephez jutnak nála a színek, életre kelnek az illatok, a valóságos növények megelevenítésével tündér- és álomvilág születik.

Tartalom:
01. Amália
02. Amália és az esők
03. A szomorú boszorkány
04. Fekete Világkerülő Ember
05. A boszorkány lányai

Előadja: Dobó Kata
Teljes játékidő: 51 perc
Formátum: audio

Megtekintés az Online Katalógusban

2023.11.03