54
Mårten Sandén: Valaki hőse
Márné Tóth Krisztina ajánlata

marten-sanden-valaki-hose

Mårten Sandén svéd szerző kiskamaszoknak szóló története fordulatos, humoros, könnyen olvasható és ízig-vérig mai. A könyv nagy sikert aratott hihetetlenül bájos humora, szerethető szereplői és nem utolsósorban nem mindennapi története miatt.

A főhős, Viktor Stenmark a Backadal iskola (sokak szerint) legjelentéktelenebb és legkevésbé nevezetes diákja. A suliban a legtöbb gyerek valószínűleg még a nevét sem tudja, de talán még azzal sincsenek tisztában, hogy Viktor egyáltalán a világon van. Egyetlen vágya, hogy fontossá váljon, és végre észrevegye az iskola legszebb lánya, Lina, akinek ráadásul olyan hangja van, mint egy istennőnek. Pont az ellentéte Jovan Maricnak, a hős diáknak, akinek rettenthetlenül bátor tettére a menza mellett felállított ivókúttal emlékezik az iskola.

A fiú bűvészmutatványokat szeretne bemutatni a Csillag születik gálán, de nincs bátorsága jelentkezni, így egyelőre csak ábrándozik arról, hogy milyen is lehet nem átlagosnak lenni. Gyakran keveredik kínos helyzetekbe, úgy érzi, sokszor csinál magából bolondot, s ilyenkor legszívesebben egészen az Antarktiszig menekülne. Azonban nem tudja, hogy hamarosan zavarba ejtő események sorozata következik be…

Viszont élete első fellépését mégis teljesítenie kell, ugyanis édesanyjának tett egy felelőtlen ígéretet, miszerint egy ismerősük ötéves kislánya szülinapi zsúrján bűvészkedik egy kicsit. Igaz, hogy „apró termetű, náthás orrú, tortamaszatos közönség” előtt, de mégis életében először lép fel Mr. Vic. Ráadásul kiderül, hogy az ünnepelt éppen Lina kishúga. Viktor nagy zavarában nővére ezüstszínű overalljában, annak fék nélküli görkorcsolyájára pattanva, bűvészköpenyét magára rántva indul haza a fellépésről, és útközben akaratán kívül megakadályoz egy rablási kísérletet. Különös események sora veszi ezzel kezdetét, egy titokzatos szuperhős felkerül az újságok címlapjára, és a szórakoztató történet végén talán már egy egészen új Viktortól köszönhetünk el, aki tényleg valaki hőse lett. A rendkívül olvasmányos, humoros, kedves szereplőket felvonultató, lebilincselő regényt szeretni fogják a kiskamaszok, hiszen bővelkedik olyan helyzetekben, amelyekben magukra ismerhetnek.

Humoros, mi több, varázslatos könyv álmokról, varázslatról és arról, amiben megleljük mindezek egy kis szikráját: az igazi szerelemről” – írta a könyvről egy kritkusa, Ingall Mosandeer egy svéd lapban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.31