144
Fegyvernepper
Lőrincz Szimonetta ajánlata

fegyvernepper

Mi történik egy Amerikába érkező ukrán bevándorló család gyermekével, aki a 70-es évek New Yorkjában felcseperedve azon kapja magát, hogy a szirupos amerikai álomból neki nemhogy egy csepp nem jutott ez idáig, hanem az élet elég alaposan kibabrált vele? Yuri Orlov (Nicolas Cage) céltalanul sodródik, és bár vágyai meglehetősen grandiózusak – már 10 évesen elhatározza, hogy a Miss Long Island cím büszke tulajdonosa, azaz Ava Fontaine (Bridget Moynahan) az övé lesz –, az eszközei nincsenek meg hozzá. Egyelőre.

A vendéglátásban tevékenykedő családi vállalkozásból végképp kiábrándulva elhatározza, hogy kezd valamit az életével, legyen ennek bármi is az ára, mert számára az, ahogyan él, a poklot testesíti meg kendőzetlen valójában. Egy véletlen folytán szemtanúja lesz egy éttermi lövöldözésnek, amely saját elmondása szerint rádöbbenti önnön végzetére: úgy dönt, az emberekben rejlő gyilkolási szükséglet kielégítésére fogja feltenni az életét.

Innentől felpörögnek az események: végigkövethetjük, amint bátortalan, a szárnyait próbálgató nepper-fiókából egy minden hájjal megkent, a munkáját rendkívül elhivatottan és profin végző fegyverkereskedő lesz, aki a legmagasabb politikai és katonai körökig küzdi fel magát az élet szamárlétráján. Igaz, ennek nagy ára van. Bár kezdetben a szerencse és a kapcsolatai minden álmát valóra váltják (még a legmerészebbeket is), sajnos egy idő után jelentkeznek a „szakmai ártalmak”: a családi kötelékek széthullása, egy kezelhetetlen testvér baklövései és természetesen a rendfenntartó erők, akik nem különösebben kedvelik a Yuri-féléket...

Hősünk – a szóválasztás nem véletlen, bár Nicolas Cage elvileg a rosszfiú, mégis az ember végig neki szurkol a film során, hogy valamilyen újabb ravasz húzással megmeneküljön az őt üldöző kérlelhetetlen, megalkuvást nem ismerő Valentine ügynök (Ethan Hawke) karmai közül – bár érzékeli a rá nehezedő nyomást, sőt még változtatni is próbál sorsán, mielőtt végképp kicsúszna az irányítás a kezei közül, végül mégsem képes úrrá lenni a függőségén, ami balszerencséjére nem más, mint a hivatása.

Aki nem sajnál az életéből két órát, és szívesen nézne egy olyan akciófilmet, amely a könnyed felszín alatt igenis létező, komoly problémákat boncolgat, valamint nem ellensége a fordulatokban gazdag, ötletes történetszövésnek és a valóban nagyszerű színészi alakításoknak (Nicolas Cage) élete egyik legjobb formáját hozza ebben a filmben), az nagy valószínűséggel nem fogja bánni a pillanatot, amikor úgy döntött, hogy leül a képernyő elé.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.06