62
Bruck András: A fogadalom
Lőrincz Szimonetta ajánlata

bruck-andras-a-fogadalom

Az amerikai kisvárosban, Soberville-ben, ahol a tizenhárom éves Tom Lester él, időről időre furcsa jelenségek zajlanak: egy különös erő hatalmas szélvihar kíséretében gyerekeket rabol el. Tom idegen, földönkívüli lénynek tulajdonítja a rablásokat, ám a felnőttek, a szűk látókörű, öntelt seriffel az élen csak egy túlfűtött fantáziájú gyerek képzelgésének vélik a fiú észrevételeit.

Amikor Tom öccse, Peter is eltűnik, főhősünk fogadalmat tesz, hogy addig nem nyugszik, amíg meg nem találja elveszett testvérét. Keresi, kutatja – nem leli sehol, felszívódott, nyoma veszett. Tom nem hagyja annyiban a dolgot, elhatározza, hogy utánajár, kinyomozza, mi történhetett a testvérével. Mindenáron meg akarja találni. Hamarosan segítőtársra is lel a városba nemrég érkezett, erős, bátor, okos Cosmi és talpraesett unokahúga, Miranda személyében.

Tom sejtése szerint a testvére eltűnéséért egy bizonyos Vasláb a felelős. Hogy kicsoda Vasláb? Rejtőzködő, furcsa figura, Tom meglátása szerint földönkívüli. Vasláb leleplezését nehezíti, hogy bármikor képes alakot váltani, bele tud bújni akár a játékbolt tulajdonosának, akár egy fogatlan kocsmárosnak a bőrébe. A kis csapat elszánt nyomozásba kezd az idegen után, aki nemcsak hatalmas lábnyomát hagyja hátra és pusztító erejét mutatja meg, hanem a történet végére a gyerekek iránti jó szándékáról is egyre gyakrabban tanúbizonyságot tesz.

Kiderül, hogy az elveszettnek hitt Peter jó helyen van, sőt rendkívül fontos feladatot lát el: „Ő a Spirál Katlan játékfelelőse. Sok millió gyerek tanul tőle játszani… ". Vasláb pedig valójában egy érzékeny, jóravaló lélek, nem a gonosz megtestesítője, mint ahogy eleinte a gyerekek gondolják róla.

A történet az izgalom mellett bővelkedik humorban is, elég a Seriff alakjára vagy a gyerekek játékos, tréfás, csípős elszólásaira gondolni, amelyek néha már-már felnőttesen hivatalosak. A titokzatos jelenségekben, izgalmas kalandokban bővelkedő, élvezetes ifjúsági regény a tizenéves fiataloktól a százéves felnőttekig mindenkinek szórakoztató olvasmány lehet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.03