153
Rock: Bikini - Best Of Bikini
Galambos Krisztina ajánlata

bikini-best-of-bikini

A csapat 1982-ben alakult Nagy Feró énekes (az akkor éppen szünetelő Beatrice frontembere) és Vedres József (Vedres Joe) gitáros ötletéből. A friss formáció basszusgitárosa Németh Alajos (Lojzi), dobosa Németh Gábor (Alajos testvére), másik gitárosa Szűcs Antal Gábor volt, mindhárman az akkor megszűnt Dinamitból érkeztek. Az első két lemezt ebben a felállásban készítették (Szűcs Antal Gábor a második lemezen már nem szerepelt).

A kezdeti időkben egy sajátos punk-rockzenét játszottak, amely nagyon hasonlított a Beatrice stílusára, köszönhetően Nagy Ferónak, aki néhány számot át is hozott előző (következő) csapatából. 1985-ben Nagy Feró kivált a zenekarból, helyét D. Nagy Lajos vette át, aki Gallai Péter billentyűssel érkezett a bandába.

A nyolcvanas évek végére elismert és sokat koncertező zenekarrá váltak, megjelent jó néhány albumuk is. Az 1988-ban kiadott Ha volna még időm… című nagylemezzel végleg beírták magukat a sztárok nagykönyvébe. Így aztán a magyar pop/rockzene egyik legnagyobb klasszikusává váltak. A kilencvenes évek elején a rendszerváltás magával hozta a politikai szólásszabadságot is, így a Bikini illegalitásban táncoló szövegei már nem voltak olyan érdekesek, az együttes elmondása szerint a „diszkók hakniműsorai árasztották el a művelődési házakat”. Talán csalódottság, talán gazdasági okok miatt a Bikini megszűnt. Búcsúkoncertjüket 1992. november 21-én tartották a Budapest Sportcsarnok színpadán. Öt év pihenő után, 1997-ben ismét összeálltak. A csapattagok rájöttek: a hallgatás nem megoldás a helyzet kezelésére. A régi-új zenekar az élő zene mellett állt ki. Abban is egyetértettek, hogy nem akarnak nosztalgia-zenekar lenni, amely csak régi slágereiből él. Szövegeikben továbbra is társadalmi kérdésekkel foglalkoztak, gondolkodásra késztették a közönséget, új albumaikkal ismét sikeresek lettek.

A Best Of Bikini egy válogatáslemez, melyet az EMI kiadó adott ki a Bikini együttes 1997-es visszatérése alkalmából. A lemez főként az előtte megjelent Izzik a tavaszi délután, A sötétebbik oldal és a Búcsúkoncert lemezekről tartalmaz számokat, de megtalálható rajta az 1989- ben kiadott Közeli helyeken is, az egyik legszebb Bikini-dal.

Tracklist:
01. Veri az élet
02. Nehéz a dolga
03. Ki visz haza
04. Közeli helyeken
05. Izzik a tavaszi délután
06. Csak annyit érzek
07. Adj helyet magad mellett
08. Fagyi
09. Jólét
10. Olcsó vigasz
11. Ne menj el
12. Furcsák közé tartozom
13. Engedj be, kérlek
14. Megüssem vagy ne üssem


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.07.28