3906
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944


A magyar hangosfilm 85. születésnapja alkalmából 2016-ban A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 címmel rendezett plakátkiállítást a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtára és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet magángyűjtemények támogatásával. 

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában, Fekete Dávid gondos szerkesztése nyomán a kiállítás alapján készült a több mint 500 plakátot felvonultató hiánypótló kötet. A korszakban készült 360 filmhez tatozó plakátokat kronologikus sorrendben, azon belül ábécérendben adja közre az összegző kiadvány, az 1931-ben készült Hyppolit a lakáj film plakátjával kezdődően.

Az impozáns képanyagot megelőző hat tanulmány értékes és új információkkal ismerteti meg a magyar hangosfilm kezdeti korszaka iránt érdeklődőket. Fekete Dávid a korszak filmgyártásának mérföldköveit és aktualitásait, Kurutz Márton az 1944-ig elkészült hangosfilmek további sorsát foglalja össze. Olvasható elemzés a korszak plakátművészetéről, valamint bemutatásra kerül az OSZK plakáttára is. A kötetben két győri helytörténeti munka is publikálásra került: Némáné Kovács Éva a győri mozik történetét feldolgozó tanulmánya és Fekete Dávid írása az első Győrben forgatott magyar hangosfilmről, a Kettesben c. filmről.

A kiadvány végén található Függelék és Plakátjegyzék további szempontokkal bővíti a filmszerető közönség ismereteit.

2018.01.24