239
A csíkos pizsamás fiú
Polczer Adél ajánlata

a-csikos-pizsamas-fiu

„A film – csakúgy, mint az alapjául szolgáló könyv – újszerű, szokatlan szemszögből mutatja be a holokauszt borzalmát, hisz egy gyermek, ráadásul egy német gyermek szemével láttatja a történetet” – mondta el Mark Herman rendező. „A két főszereplő ártatlansága, gyermeki naivitása az, ami igazán érdekessé teszi a filmet” – tette hozzá.

A több száz gyermek közül kiválasztott szereplők a forgatás megkezdésekor alig tudtak valamit a holokausztról, ami a film szempontjából rendkívül hasznos volt, hisz az abban szereplő gyermekek szintén nem értik, hogy mi történik körülöttük” – jegyezte meg a rendező. Mark Herman elmondta, hogy elsősorban Budapest építészeti öröksége miatt döntöttek úgy, hogy teljes egészében Magyarországon forgatják le a filmet. A Berlinben játszódó jeleneteket a fővárosban, míg a vidéken játszódókat Fóton vették fel. „A magyar stáb hozzáértése és lelkesedése kiemelkedő volt” – fogalmazott.

A történet középpontjában a nyolcéves Bruno (Asa Butterfield) áll, aki családjával Berlinből egy elszigetelt vidéki területre költözik, mivel apja, a David Thewlis alakította SS-tiszt ott kap „rendkívül fontos feladatot”. A kíváncsi természetű Bruno hamar felfedezi a házuk közelében elterülő „farmot”, melynek lakói furcsa „csíkos pizsamát” viselnek. Idővel összebarátkozik a „farmon” élő, vele egykorú Shmuellel (Jack Scanlon), aki annak ellenére nem tűnik túl boldognak, hogy „mindig van kivel játszania”.

A szögesdrót két oldalán élő kisfiúk közt szövődő barátság történetét feldolgozó film John Boyne azonos című regényén alapszik.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.05.19