251
Musical: Andrew Lloyd Webber - Love Never Dies
Tolnai Gáborné ajánlata

andrew-lloyd-webber-love-never-dies

A Love Never Dies (A szerelem halhatatlan) minden idők egyik legismertebb musicalszerzője, a lovaggá ütött és bárói címmel, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett Andrew Lloyd Webber egyik legnépszerűbb művének, Az operaház fantomjának a folytatása. S hogy miről szól a történet, mely tíz évvel a francia főváros operaház-tüze után játszódik?

A párizsi lángok közül nem került elő a Fantom, csak az álarca. A torzult lelkű és arcú zenei géniusz továbbra is számíthat Madame Giry és Miss Giry segítségére: nekik köszönhetően új életet kezdhet Amerikában, Coney Islanden. Fantasma nevű, vidámparkot kísértetkastéllyal vegyítő szórakoztató világa tetején ülve ő az úr, mégsem boldog. Hiányzik szerelme, Christine, aki azonban mást választott, s ma már nemcsak ünnepelt sztár, de szerető feleség és anya is, aki éppen egy fontos megnyitóra érkezik a családjával Manhattanbe. A közelség azonnali cselekvésre készteti a Fantomot, s hamarosan nemcsak egy visszautasíthatatlannak tűnő ajánlat, de egy(-két) párviadal fokozza fel a pozitív és negatív érzelmeket, múltbéli és jelenlegi titkokkal, s talán még ezeknél is borzongatóbb megjátszásokkal, számításokkal, melyek az egész felkavart-megkavart kalandot megállíthatatlanul viszik előre a meglepő fordulatot tartogató vég felé…

A felütés abszolút hatásos, akárcsak a jól elhelyezett kulcsdalok, ugyanakkor töltelék-tételekből is bőven jut, és sajnos a befejezés is egy kissé sutára sikerült. Összességében mégis méltó folytatást kapunk, mely, ha nem is akarja felülmúlni nagy elődjét, érzelem, történet és zenei világ tekintetében maximálisan illeszkedik Az operaház fantomjához. A mű lendületesebb, dallamosabb, mint az előzménye.

A The Coney Island Waltz kellemes felvezetése a többi nótának, lendületes és érzelmekkel teli, a The Aerie-ben érzékelhető a történet valódi komolysága és drámaisága. A 'Til I Hear You Sing-gel vezették fel és népszerűsítették a musicalt, amely nagyszerű választásnak bizonyult. Minden érzelem – a viszontlátás öröme és bánata – felfedezhető benne, ráadásul zeneileg is nagyszerű élményt nyújt. A párbeszédek megszínesítik a dalokat, ezt legjobban a Christine Disembarks-ban, valamint a What a Dreadful Town!-ban tapasztalhatjuk. Ha valaki csak egy kicsit is beszél angolul, megérti, hol jár a történet, és a szereplők érzelmei is teljesen kitárulkoznak előtte.

A Beneath a Moonless Sky egy valódi érzelmekkel teli, szerelmes dal, a Fantom és Christine közös éneke. Érezhető a vonzódás és a távolságtartás a két főszereplő között, ezt hallgatva szinte látjuk magunk előtt, amint a sötét éjszakában újra találkozik a pár. A 'Til I Hear You Sing után ez a második csúcspontja a lemeznek. A Devil Take the Hindmost a két rivális, Fantom és Christine férje, Raoul közti rivalizálást mutatja be, érezhető a feszültség a két férfi között, valamint az elszántság, amellyel mindketten megpróbálják meghódítani a szeretett nőt. A Before the Performance a négy főszereplő (Fantom, Christine, Raoul, Gustave) közös dala. Felvezeti a darab befejezését, így kellőképpen érzelmes és megható. A lemez címadó dala, a Love Never Dies hűen tükrözi Christine szerelmi életének minden egyes szomorú és boldog pillanatát. Érzelmekkel teli, lírikus, valódi musicalbe illő nóta, amely tökéletesen beleillik a darabba, és joggal viseli a színmű és a CD címét is.

Alapjában véve dinamikusnak mondható a lemez, rengeteg és sokféle érzelem tárul elénk. A drámaiság tökéletesen érzékelhető a dalokban, úgy, ahogyan azt elvárhatjuk Az operaház fantomja folytatásától. S bár nem közelíti meg az előzmény színvonalát, azért akadnak a lemezen slágeres, fülbemászó, tipikus musical dalok, melyek megfogják a hallgatóságot.

Tracklist:
CD 1:
01. Prologue
02. The Coney Island Waltz
03. That's the Place that You Ruined, You Fool!
04. Heaven by the Sea
05. Only For Him / Only For You
06. The Aerie
07. 'Til I Hear You Sing
08. Giry Confronts the Phantom / 'Til I Hear You Sing (Reprise)
09. Christine Disembarks
10. Arrival of the Trio – Are You Ready to Begin?
11. What a Dreadful Town!
12. Look with Your Heart
13. Beneath a Moonless Sky
14. Once Upon Another Time
15. Mother Please, I'm Scared!
16. Dear Old Friend
17. Beautiful
18. The Beauty Underneath
19. The Phantom Confronts Christine

CD2:
01. Entr'acte
02. Why Does She Love Me?
03. Devil Take the Hindmost
04. Heaven by the Sea (Reprise)
05. Ladies … Gents! / The Coney Island Waltz (Reprise)
06. Bathing Beauty
07. Mother, Did You Watch?
08. Before the Performance
09. Devil Take the Hindmost (quartet)
10. Love Never Dies
11. Ah Christine!...
12. Gustave, Gustave!...
13. Please Miss Giry, I Want to Go Back…


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.04.14