169
A kis lord
Berente Erika ajánlata

a-kis-lord

Elég szerencsétlen címválasztás – volt az első gondolatom, amikor a DVD-t a kezembe vettem. Poros és avítt – mármint a cím –, mert a borító teljesen más képet fest a film tartalmáról. A tokon egy joviális, szakállas öregúr és egy ízig-vérig huszadik századi, piros pulcsis, huncut kinézetű kisfiú öleli át egymást – a háttérben a tenger. Az anakronizmus feloldódni látszik, ha elolvassuk a kék színből felsejlő sárga betűket: Frances Hodgson Burnett nagysikerű regénye alapján. Ha utánaolvasunk a mű keletkezésének, megtudhatjuk, hogy az angol-amerikai írónő 1886-ban jelentette meg a később valóban világhírűvé vált regényt. A romantikus – kissé szigorúbban szentimentális – történet a XIX. századi Amerikában játszódik.

A most ismertetendő, német-olasz koprodukcióban készült film szövegét a borító szerint – Burnett regénye alapján – Sergio Donati írta. A helyszínt áthelyezte a napfényes Itáliába, az előkelő angol főurat lecserélte egy német sörgyárosra, a boldog békeidőket a XX. század végére, és megváltoztatta a neveket is. Egy szó, mint száz, a címválasztás tényleg szerencsétlen. Ennyi módosítás után akár egy új történetről is beszélhetnénk, már csak egy új címet kellett volna kreálnia a szerzőnek.

A történet Donati verziójában a következő: egy gazdag német sörgyáros, Herr Schneibel fia, Christian tragikus baleset áldozata lesz Dél-Olaszországban. Az apa a helyszínre érkezve hírét veszi, hogy fia gyengéd érzelmeket táplált egy helybéli nő iránt. A feldúlt férfi hallani sem akart arról a lányról, akit a fia szeretett és feleségül akart venni. Tíz év után egy levélből tudja meg, hogy van egy unokája. Christian dadája, a hűséges házvezetőnő, Clara kisasszony elutazik, hogy utánajárjon a dolognak. A két család végül felveszi a kapcsolatot, és Schneibel Olaszországba utazik. A találkozás jól sül el, a nagyapa, az unoka és a meny ismerkedni kezd egymással. A vehemens nagyapa pótolni kívánja az elmulasztott éveket. Az anya és az öregúr között azonban kisvártatva küzdelem kezdődik a gyermekért. A nagyapa minden eszközt latba vet, hogy magához édesgesse az ifjú Christiant…

Ismerős a képlet: egyik oldalon az önkontrolljukat vesztett, harcra kész felnőttek. A másik oldalon a családi viszály közepette is mindenki szeretetére vágyó, ép és egész családot akaró gyermek. Ez az a motívum, ami miatt a film megszólítja a mai gyermekeket is. Két dolog van, ami erőt és bátorítást ad az ifjú nézőknek. Az egyik, hogy az egymás iránti szeretet létezik, még ha olykor rosszul értelmezik is. A másik, hogy a történet végén minden jóra fordul, a felnőttek észre térnek, s végre eszükbe jut, hogy Christian érdekében meg kellene békülniük.

A kis lord 12 éven felülieknek készült családi mozi. Összességében kellemes szórakozást nyújtó film, de témája miatt jó, ha a szülő is ott ül a képernyő előtt, és választ ad a felmerülő kérdésekre.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.04.14