163
Mary Poppins
Gősy Gáborné ajánlata

mary-poppins

Az 1964-ben készült amerikai musicalben Julie Andrews játssza a címszereplő Mary Poppins-t. A Cseresznyefa utcában lakó Banks családban nagy a felfordulás, mert a két eleven gyerek, Jane (Karen Dotrice) és Michael (Matthew Garber) miatt hirtelen távozott a nevelőnő. A gyermekeikre nem jut idejük a szülőknek. Az anya (Glynis Johns) a nőmozgalom rendezvényeivel van elfoglalva, az apa (David Tomlinson) pedig egy jó nevű bank tisztviselőjeként sokat dolgozik. A nevelőnői hirdetésre Mary Poppins egyedüli jelentkezőként vár a kapu előtt, mivel a többi jelentkezőt az erős keleti szél elfújta a ház elől.

Mary csodákra képes. Csodagyógyszerével megszelídíti a gyerekeket, szót fogadnak neki, még a szobájukban is rendet raknak. Varázslatos képekbe belelépve érdekes helyszínekre jutnak el, érdekes emberekkel ismerkednek meg a gyerekek. A szigorú apa csodálkozó rosszallással figyeli a gyermekeiben lezajló változásokat. Miután a bankból elbocsátják, jön csak rá, hogy legfontosabb a családja, és szakít időt arra is, hogy a gyerekeivel együtt papírsárkányt eregessenek a parkban. A nevelőnőre nincs többé szükség, ezért Mary a nyugati széllel, papagájfejű esernyőjével a kezében kiröppen a Banks család helyrehozott életéből.

A Pamela Lyndon Travers regényéből írt filmben, melyet Robert Stevenson rendezett, sok ismert dal is elhangzik. A zeneszerzők Richard M. Sherman és Robert B. Sherman voltak. Családi filmnek ajánlom.

Díjak:
Golden Globe díj (1965) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Julie Andrews
Grammy-díj (1965) - Legjobb filmzene: Richard M. Sherman, Robert B. Sherman
Oscar-díj (1965) - Legjobb vizuális effektusok: Hamilton Luske, Eustace Lycett, Peter Ellenshaw
Oscar-díj (1965) - Legjobb vágás: Cotton Warburton
Oscar-díj (1965) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Julie Andrews
Oscar-díj (1965) - Legjobb filmzene: Richard M. Sherman, Robert B. Sherman
Oscar-díj (1965) - Legjobb filmdal: Richard M. Sherman, Robert B. Sherman


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.03.24