322
Opera: Giuseppe Verdi - Ernani
Galambos Krisztina ajánlata

giuseppe-verdi-ernani

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az operának kimagasló egyénisége. A francia és német befolyásokat követve áttörte korának bel canto kliséit, és a zenedráma szolgálatába állította az éneket, kritikusai emiatt gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették zenéjét. Mesterműveket alkotott mint fiatalember, mint érett komponista és mint idős zseni, melyeket a mai napig a világ összes operaházában előadnak.

Az Ernani Verdi egyik négyfelvonásos operája. Szövegkönyvét Francesco Maria Piave írta Victor Hugo Hernani című színműve alapján. Első bemutatója 1844. március 9-én volt a velencei La Fenice operaházban. Magyarországon 1847. február 3-án mutatták be a Nemzeti Színházban. A szövevényes szerelmi történet, melyben a gyönyörű Elvirát nem kevesebb, mint három férfi szereti, természetesen szomorú véget ér.

A Decca még 1987-ben készített lemezfelvételt az Ernaniból, de csak tizenegy év múltán, 1998-ban adta ki. A Welsh National Opera zenekarát és kórusát Richard Bonynge vezényelte, a női főszerepet Joan Sutherland énekelte. Mellette Ernani Luciano Pavarotti, Don Carlos Leo Nucci, Silva Paata Burchuladze volt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.20