254
Rakovszky Zsuzsa: VS
Galambos Krisztina ajánlata

rakovszky-zsuzsa-vs

VS, azaz Vay Sarolta/Sándor életéről szól a valós szereplőkön és eseményeken alapuló regény. A főhős a 19. század második felében és a századfordulón élt író, újságíró volt. Arisztokrata családban született nőként, de fiúként nevelték. Édesapja férfi nevelőt fogadott melléje, lovagolni, vívni taníttatta. A család később elszegényedett, ezért újságíró lett, elkezdte használni a Vay Sándor nevet, de nemcsak névválasztásával, hanem öltözködésével és életmódjával is korának férfiidentitásával kívánt azonosulni. Ezt mutatta mozgalmas életvitele is: gyakran utazott, párbajozott, sőt nőkapcsolatai is voltak. Két házasságot is kötött, végül a második apósa jelentette fel. Bíróság elé került, de az orvosi szakvélemény betegnek nyilvánította, így felmentették a vádak alól. Vay Sándorként élte továbbra is az életét. Esete bekerült egy híres német-osztrák pszichiáter Psychopathia sexualis című művébe is. Adatait a korábban elvégzett orvosi vizsgálatokra és VS önéletírására alapozta.

Rakovszky Zsuzsa regénye ezt az időszakot dolgozza fel, a történet 1889 és 1901 között játszódik, javarészt azonban mégis 1889 utolsó két hónapját tárja fel, VS vizsgálati fogságának idejét. Formailag a napló keveredik a regénnyel, orvosa, dr. Birnbacher feljegyzéseivel és jelentéseivel, illetve a regény nagy részét kitevő önéletírással. Kettőjük szempontjából mutatja meg nekünk a történéseket. Beszélgetéseik során dr. Birnbacheré szembesíti VS-t a korabeli orvosi diskurzus összes közhelyeivel. A vizsgálat célja, hogy az orvosi szakvélemény megállapítsa, VS felelős-e a tetteiért. A regény nagy erénye és erőssége a nyelvezete, igazi kihívás volt a 19. századi párbeszédek és önéletírások megírása, Rakovszky Zsuzsa azonban remekül oldotta meg a feladatot.

A történet főhősét ma transzexuálisnak neveznénk, 200 éve viszont még alig foglalkoztak a hasonló problémákkal. Nem tudtak mit kezdeni egy olyan emberrel, aki önmaga sem tudja magát sehova besorolni. VS-t egyaránt jellemzik férfias és nőies tulajdonságok, a különbözőség elfogadása ma sem egyszerű, talán ebben is segíthet nekünk a regény elolvasása.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.01.03