216
Hangszeres zene: Zsoldos Imre - Il Silenzio
Juhászné Lukács Mária ajánlata

zsoldos-imre-il-silenzio

35 éve hunyt el tragikus autóbalesetben Zsoldos Imre trombitaművész, zenekarvezető, aki a magyar zenei élet egyik meghatározó egyénisége volt.

A Magyar Rádió Tánczenekarában 15 évig karmesterként és szólistaként is zenélt. 1963-ban többedmagával kilépett a zenekarból, és Dobsa Sándor zongoristával megalapította a Stúdió 11 könnyűzenei együttest. Elnevezésük onnan eredt, hogy a megalakuláskor tizenegyen voltak, és stúdióban kezdtek zenélni. Zsoldos Imre nemcsak menedzsere, művészeti vezetője, hanem kiváló szólistája is volt a jazz, esztrád, pop szerzeményeket előadó zenekarnak. A Stúdió 11 állandó szereplője volt a rádiós és televíziós könnyűzenei műsoroknak, valamint szimfonikusokkal és vokállal kiegészülve a hatvanas-hetvenes évek népszerű televíziós Táncdalfesztiváljainak.

Zsoldos Imre, a "lélek trombitása" - emléke egy percig sem fakul, őrzik csodás játékát a hangfelvételek és tévéfelvételek is. Aki pedig legalább egyszer hallotta előadásában a Gyertyafénykeringőt vagy az Il Silenzio-t, annak biztosan eszébe jutott egy pillanatra, hogy sokszor nem kellenek a szavak ahhoz, hogy érzéseket fejezzünk ki. Virtuóz hangszertudását két szóló nagylemez, valamint együttesével csaknem húsz lemez őrzi. 2000-ben Il Silenzio címmel adták ki válogatásalbumát eredeti felvételekkel az 1961 és 1985 közötti évekből. Dobsa Sándor szavait olvashatjuk az album kísérőfüzetében a trombitaművészről: "Szavaink általában önálló jelentéssel rendelkeznek, de ha egy bizonyos sorrendbe rakjuk a szavakat, az eredmény már egy fogalom lesz! Mondok egy példát: Stúdió 11 - örökzöld melódiák, aranytrombita. Ebben a sorrendben adódik a megfejtés, egy fogalom: Zsoldos Imre."

Tracklist:
01. Gyertyafény keringő
02. Piros rózsák egy mélabús hölgynek
03. Hol van az a nyár?
04. Slágeregyveleg
05. Mondd, mért szeretsz te mást?
06. Akácos út
07. Máshol is ragyognak csillagok
08. Katalin
09. Te vagy a végzetem
10. Hű gitár
11. Montanara
12. Szerelmi történet
13. Jamaicai trombitás
14. Slágeregyveleg
15. Járom az utam
16. Hull az elsárgult levél
17. Hullámok felett
18. Csak fújt közben a szél
19. A csend (Il Silenzio)


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.12.16