161
Agymanók
Szabados Éva ajánlata

agymanok

A Pixar animációsfilm remekét, az Agymanókat jó szívvel ajánlom minden tininek és felnőttnek, mert nagyon-nagyon elgondolkodtató, humoros és szép alkotás, a stúdiótól megszokott, sőt még azt is meghaladó színvonalon. Kisebbek is megnézhetik persze, de összetett üzenete teljességében inkább csak tizenéves kortól tud átmenni.

A film cselekménye nagyon egyszerű: a főszereplő kislány, Riley a szüleivel másik városba költözik. Ez a változás azonban a kamaszodó gyermekben óriási érzelmi válságot idéz elő. Új otthon – erősen felújításra szoruló; új iskola – a régi barátok nélkül… A külső eseményeket belső mozgás, a belső mozgást külső tett követi. Ez az ok-okozat láncolat pedig romba dönti a kislány idilli belső világának legfontosabb szigeteit, oszlopait. Úgy tűnik, a helyzet katasztrófába torkollik, amikor Riley a belső káosz következményeként úgy dönt, hogy megszökik otthonról.

Ezt a belső folyamatot mutatja be a nagyrészt Riley agyában-lelkében játszódó történet, mely mind érzelmileg, mind gondolatilag tudatosító hatású. Az alkotók nagyon kreatív módon, a kiemelt belső mozgatók, érzelmek megszemélyesítésével festik le, mi megy végbe az emberben, milyen tényezők határozzák meg viselkedését, álmait, emlékezetét, végső soron az egész életét. A belső szereplők közül a legfontosabbakat Derűnek, Bánatnak, Haragnak, Majrénak és Undornak nevezték el. Az elképzelést persze nézőként tovább lehet gondolni, be lehet helyettesíteni más szereplőkkel.

A lényeg, hogy a film ráirányítja a figyelmünket, milyen intenzív folyamatok zajlanak bennünk és másokban is láthatatlanul. Rámutat, hogy minden megnyilvánulásnak oka van, és hogy a szélsőséges magatartás mögött, főként tinik esetében, gyakran az elfojtott bánat áll. Az Agymanók, miközben teljesen bevon az események sodrába, ezzel párhuzamosan kérdéseket vet fel saját magunkról, élethelyzeteinkről és belső jelenségeinkről. Milyen változásokon mentem át eddig és milyenek várnak még rám? Mit kell elengednem és mit megőriznem? Mennyire figyelek arra, hogyan hatok másokra? Az interaktivizáló mozi sok mindenre rávilágít, többek között a belső egyensúly fontosságára, melyhez nélkülözhetetlen, hogy elkezdjük figyelni és megérteni a bennünk működő különféle erőket.

A Fel! című filmért Oscar-díjjal kitüntetett Pete Docter művét világszerte szerették, a kritikusok nagyra értékelik a szellemes ötletekkel teli forgatókönyvet. A felnőtt nézők pedig a komoly témát intelligens humorral feldolgozó animációt minden idők legjobb Pixar-filmjeként emlegetik.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.11