23
Ungvári Tamás: A feledés enciklopédiája
Márné Tóth Krisztina ajánlata

ungvari-tamas-a-feledes-enciklopediaja

Amit el lehet feledni, azt el is felejtik. Amit nem, abból érdemes könyvet csinálni. Mint Ungvári Tamás tette. „Rossz memória, ez is az örök ifjúság titka” – mondja ironikusan Ungvári. Hisz aki nem képes emlékezni, az mindig csak a jelenben él. Ami olyan, amilyen. Néha még rosszabb.

A XX. század történetének közel hetven lejegyzésre méltó eseménye sajátos formázásban pereg e nagy sodrású kötetben. Érzékenység és tárgyismeret, irónia és szókimondás – mindez letehetetlenné teszi Ungvári személyes emlékeit. Megannyi kultúrtörténeti pletyka egy kötetben, lebilincselően elmesélve. Távoli és közelmúlt, személyes és nemzeti történelem fonódik eggyé e könnyed stílusban megírt kötetben. Ungváriból a maguk természetességével „ömlenek ki” a történetek, melyeknek olyan főszereplői vannak, mint Viktor Emánuel, Hatvany Lajos, Karinthyék, Gombaszögi Ella, Bartók Béla, Illyés Gyula, Németh László, Darvas Lili, Rákosi Mátyás, Aczél „elvtárs”, Koestler, Steinbeck, no meg a kortársak…

Az egyetlen enciklopédia, amelyen a teljesség nem számon kérhető, a feledés enciklopédiája. Ami kimaradt belőle, azt elfeledtük. Ha egykoron nyoma volt, ma befútta a feledés homokja. Az igazi többség a fehér foltokon települt le az örökkévalóságba. Sírköve legfeljebb egy bejegyzés valamelyik nyitott végű enciklopédiában. Aki ott nyugszik, az kétszer halt meg. Másodszor, amikor a sírkövét vésték ismeretlen kezek. Ebből a nemlétező létezésből mentettem ki egy kötetre valót a méltatlanságnak abból a viharából, amit jobb híján történelemnek neveznek. Az enciklopédia egy-egy bejegyzése megálljt kiált a pusztulásnak. Csakugyan, ezek a bejegyzések felháborodott kiáltozások az igazságtalanság folytonossága ellen. Már megint, és még mindig!” (Ungvári Tamás)


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.08