279
Jazz: Billie Holiday - All or nothing at all
Galambos Krisztina ajánlata

billie-holiday-all-or-nothing-at-all

A dzsessz és a blues egyik legmeghatározóbb személyisége olyan fantasztikus tehetség volt, aki a hétköznapokban sajnos nagyon hamar kiégett, tehetségében elégett, ezért az utókor már csak az emlékére vigyázhat valamivel több felelősséggel.

Zenei tehetségét zenész édesapjától, Clarence Holiday-től örökölte, aki Fletcher Henderson együttesében játszott. A kislány gyermekkora nehéz körülmények között telt, így szó sem lehetett arról, hogy zenélni vagy énekelni tanuljon. Így fantasztikus énekhangja is évekig rejtve maradt. Igazi őstehetségnek számított, amikor a húszas évek legvégén felbukkant New York sötét lebujaiban. Ez így is maradt volna, ha 1933-ban az egyik mulatóban nem fedezi fel őt az a John Hammond, aki épp a Columbia kiadó producere volt akkoriban. Ettől kezdve - látszólag - könnyebb lett Billie Holiday élete. Első lemezét Benny Goodmannel készítette, majd énekelt Teddy Wilson együttesében, utána pedig Count Basie-nél kapott lehetőséget. Pályájának legszebb darabjait (Any Old Time és a Strange Fruit című dalait) Artie Shaw együttesével rögzítette lemezre.

A harmincas évek végén a kábítószer rabja lett, s ez a szenvedély a negyvenes években mindinkább elhatalmasodott rajta. Eleinte még nem hagyott nyomot művészetén, hiszen számos kitűnő számot énekelt fel azokban az időkben: az I Cover The Waterfront, a Billie's Blues, az I Got Right To Sing The Blues, a Fine and Mellow méltán kerültek a "klasszikusai" közé. Többször járt Európában, sikeres koncerteket hagyva a háta mögött. Utoljára 1958-ban koncertezett a londoni Royal Albert Hallban. Állapotának javulása azonban sajnos csak átmenetinek volt tekinthető. Különféle botrányai miatt a rendőrség időnként bevonta működési engedélyét, és utolsó évei egyre több hatósági zaklatás közepette teltek.

1959. július 16-án aztán szíve feladta a küzdelmet. Önéletrajza 1956-ban Lady Sings The Blues címmel jelent meg. Lemezeit azóta is nagy becsben tartják, szinte nincs év, hogy ne jelennének meg legsikeresebb albumai, válogatásai. Életéről 1972-ben film készült, személyét Diana Ross formálta meg.

Tracklist:
Disc One
01. Do Nothin’till You Hear from Me         
02. Cheek to Cheek
03. I'll Wind (You’re Blowin’ Me No Good)
04. Speak Low
05. We’ll Be Together Again
06. All or Nothing at All
07. Sophisticated Lady
08. April in Paris
09. I Wished on the Moon
10. Moonlight in Vermont
11. A Foggy Day
12. Didn’t Know What Time It Was
13. Just One of Those Things
14. Comes Love (alternative take)
15. Comes Love

Disc Two
01. Day In, Day Out
02. Darn That Dream
03. But Not for Me
04. Body and soul
05. Just Friends
06. Stars Fell on Alabama
07. Say It Isn’t So
08. Love is Here to Stay
09. One for My Baby
10.They Can’t Take That Away from Me
11. Embraceable You
12. Let’s Call the Whole Thing Off
13. Gee, Baby, Ain’t I Good to You?


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.10.21