278
Hangszeres zene: Avi Avital - Between worlds
Polczer Adél ajánlata

avi-avital-between-worlds

Avi Avital hangszere a mandolin, amit évszázadokkal ezelőtt a barokk zeneszerzők különösen kedveltek. Az Izraelben született, olasz és német mesterektől tanult művész pályafutásának célkitűzése, hogy a pengetős hangszert ne csak a klasszikus zene ismerje el, hanem más zenei műfajok, a népzene, akár a jazz is. Avi Avital az első mandolinista, akit klasszikus zenei Grammy-díjra jelöltek 2010-ben, a leghíresebb koncerttermekbe hívják, zenei fesztiválok állandó résztvevője, valamint a magas zenei minőséget képviselő Deutsche Grammophon készíti lemezeit.

A német kiadó jelentette meg 2014-ben a Between Worlds című lemezét is, melyen a klasszikus és a tradicionális zene találkozásából létrejött, műfajokon átívelő kamarazenei gyűjteményt hallhatunk. A zenei válogatás újító 20. századi zeneszerzőket sorakoztat fel, akik felhasználtak különféle népek zenéit, dalait és szellemét saját művészetükbe. Így került fel a lemezre egy-egy zeneműve Bartók Bélának a Romániai népi táncokból, az amerikai-svájci Ernest Bloch-nak, a spanyol-argerntin Manuel de Falla-nak, a brazil Heitor Villa-Lobos-nak, aki újragondolta Bach-ot, a Bachianas brasilerias-ban keveredik a klasszikus fúga az érzelmes tangóval, az argentin Astor Piazzola-nak, aki beemelte a tangót a komolyzenébe. Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból Dvořák sem, aki észak-amerikai tartózkodása alatt az indián őslakosok zenéjét tanulmányozva komponálta Újvilág szimfóniáját, a lemezen Amerika c. vonósnégyeséből hallhatunk részletet.

2021-ben Magyarországon is adott koncertet a nagy közönségkedvenc Avi Avital a Kaposfest vendégeként, de Budapesten, sőt Veszprémben is hallhatták már a magyar zenerajongók. Halvány remény van tehát, hogy egyszer Győrben is élőben élvezhetjük a mandolinvirtuóz zenéjét.

A CD-n közreműködik: Richard Galliano (tangóharmónika), Catrin Finch (hárfa), Giora Feidman (klarinét), Itamar Doari (ütőhangszerek)

Tracklist:
01. Sachidao (Tsintsadze)
02-07. Romanian Folk Dances (Bartók)
08. Bucimis (Traditional Bulgarian)
09. Aria [Cantilena] (Villa-Lobos)
10. Fuga Y Misterio (Piazzola)
11-17. Siete Canciones Populares Espanolas (Falla)
18. Csárdás (Monti)
19-21. Three Miniatures (Tsintsadze)
22. Nigun (Bloch)
23. Freilach Ron (Bat Chaim)
24. Finale from String Quartet No. 12 „American"”(Dvořák)
25. Hen Ferchetan (Traditional Welsh


Megtekintés az Online Katalógusban

 

2022.10.07