279
Pleasantville
Máthé Norbertné ajánlata

pleasantville

Hogy a tóhoz járnak, az még rendben van. De, hogy a könyvtárba... mi lesz itt?” David (Tobey Maguire) megszállott rajongója a Pleasantville című régi, fekete-fehér sorozatnak. Abban semmi probléma nincs, mindenki boldog, elégedett. Egyik este megjelenik egy fura tévészerelő, aki új TV-távirányítót ad a fiúnak. Mikor bekapcsolja vele a TV-t, nővérével, Jenniferrel (Reese Witherspoon) együtt belekerül a sorozat fekete-fehér világába. Ők lesznek a filmbéli mintacsalád mintagyerekei, Bud és Mary Sue. Kiderül, hogy nem is olyan boldog az élet ebben a tökéletes városban, a két fiatal Pleasantville-ben ragad, és egyetlen esélyük a hazatérésre, hogy a sorozatban hűen imitálják Bud és Mary karakterét. Davidék megjelenése azonban rendesen megváltoztatja és felforgatja az ottani életet.

A Pleasantville egy 1998-ban készült amerikai fantasy, melyet Gary Ross írt és rendezett. Lényegi mondanivalója: a tökéletesség nem tesz boldoggá! Látszólag itt mindenki boldog, elégedett, ezért David szeretne ebben a világban élni, de minél több időt tölt itt, kiábrándul belőle. Neki és a város lakóinak is rá kell döbbenniük, hogy nem minden csak fekete és fehér, jó vagy rossz. Társadalmi jelenségek elevenednek meg, úgymint liberalizmus, rasszizmus, illetve a konzervatív karhatalom erőszakos fellépése az új eszméket valló emberek ellen. A filmet eredetileg színesben rögzítették, majd az utómunkálatok során fekete-fehérré varázsolták. Csodás jelmezek, díszletek és Randy Newman zseniális zenéje! A színészek játéka nagyszerű: Tobey Maguire és Reese Witherspoon alakítása kiváló.

Összeségében a Pleasantville egy tündérmese álmokról, az álmok mögött rejlő valóságról. Gary Ross jól mutatja be az ötvenes évek idealizált Amerikáját. Ajánlom mindenkinek, szuper film!


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.09.23