274
Egy nap
Szabó Szilvia ajánlata

egy-nap

David Nicholls magyarul Egy nap címen megjelent nemzetközi bestsellerének adaptációja egy különleges kapcsolatot mutat be. Miután együtt töltik egyetemi diplomaosztójuk és egyben megismerkedésük napját, 1988. július 15-ét, Emma Morley (Anne Hathaway) és Dexter Mayhew (Jim Sturgess) között olyan barátság szövődik, amely élethosszig tart. Emma egyszerű munkásosztálybeli, elvekkel és ambíciókkal rendelkező lány, aki arról álmodozik, hogy jobb hellyé alakítja a világot. Dexter tehetős sármőr, gazdag aranyifjú, aki arról ábrándozik, hogy a világ az ő játszótere lesz.

Kapcsolatuk kulcsfontosságú pillanatait a következő két évtized július 15-i napjainak bemutatásából ismerhetjük meg. Legyenek éppen együtt vagy külön, láthatjuk, amint Dex és Em elfoglalja magát ügyes-bajos dolgaival, megismerjük baráti viszonyaikat és különböző vitáikat, reményeiket és elszalasztott lehetőségeiket, mosolyaikat és könnyeiket. Valahol az utazás során a két embernek rá kell jönnie, hogy amit annyi ideig kerestek, és amire olyan régóta vágynak, valójában végig az orruk előtt volt. Amint kiderül számukra, hogy egészen pontosan mit is jelentett az a bizonyos 1988-as nap, megismerik a szerelem és az élet valódi természetét.

A történet mozgatórugója, hogy a felek látszólag mást akarnak, és ennek tudatában, illetve ennek megfelelően reagálnak és viselkednek. Míg Dexter kötelezettségektől mentes röpke kalandok és kellemes időtöltések sorozatára gondol, addig Emma szinte rögtön komoly kapcsolatra vágyik. Hozzá kell tenni, egy diplomaosztás utáni alkoholgőzös éjszakától nem sokat érdemes várni, a dolog mégis úgy alakul, hogy mindkettőjük számára egy életre szóló viszonyt eredményez ez a bizonyos nap.

Az Egy nap című film a felszín alatt rejtőzködő romantikus érzelmekről, egy elnyújtott szerelmi ciklusról szóló, kedves és nézhető alkotás a maga műfajában. De semmi több. És aki különösebben nincs oda a romantikus darabokért, annak valószínűleg nem változtatja meg a műfajról - sajnos bizonyos esetekben jogosan - kialakult negatív képét. Aki viszont kedveli a romantika sírós-nevetős oldalát egyaránt, annak érdemes megnéznie a jó minőségű színészi játék miatt is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.19