223
Tabló: Minden, ami egy nyomozás mögött van
Galambos Krisztina ajánlata

tablo

Omladozó házak, mindent beborító mocsok, reménytelen sivárság. Erőszak, drog- és leánykereskedelem, korrupt zsaruk és sok-sok pénz... Ez Dettre Gábor A gyűlölet ára című Kertész Ákos regényből forgatott krimije, a nyolcker tablója.

A jogvégzett roma származású alhadnagy (Mucsi Zoltán) többnyire magányos hősként végzi munkáját. Származása és Amerikából hazaköltözött felesége miatt társadalmi előítéletek célpontjává válik, ezt súlyosbítja egy olyan rendőrségi ügy, melyben a gyanúsított szintén roma. Egy újgazdag milliomos műkereskedőt brutálisan megölnek. Az áldozat maga is egy tróger, kegyetlen alak. A gyanúsított – akire rá akarják verni az ügyet – cigány. A nyomozó érzi, valami nincs rendben. Egyre elszántabban kutat tovább, egyre mélyebben bonyolódik bele egy szövevényes, korrupciós történetbe. És egyre mélyebbre keveredik önnön kétségekkel, keservekkel teli, bűnös lelkébe.

A film egy bűnügyi történetre felfűzött groteszk társadalmi korkép. Krimivonatkozásaitól lesz izgalmas, társadalmi korkép voltánál fogva kiábrándító, groteszk jellegéből adódóan szórakoztató, s lélektani elemei által hiteles. Kategóriákba illeszthetetlen volta nem meglepőbb, mint valós életünk igaz történeteinek tipizálási lehetetlensége.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.12