49
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

daisy-goodwin-sisi-angol-szerelme

Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné, aki nemcsak szépségéről, hanem lovaglótudásáról is híres, Angliába utazik, hogy hajtóvadászatokon vegyen részt. A vidéki nemesség izgatottan várja a világ legszebb asszonyának tartott Sisi érkezését. Bay Middleton kapitány, Anglia egyik legkiválóbb lovasa azonban nem osztozik az általános lelkesedésben, és nem akar a császárné kísérője lenni.

Egészen más dolgokkal van elfoglalva: szeretné megkérni a Lennox-örökösnő, a jelentéktelen külsejű Charlotte Baird kezét. A lányt hiába figyelmeztetik a rokonai, hogy a jóképű és gáláns férfi valószínűleg hozományvadász, már késő: Miss Baird fülig beleszeret Bay-be, az első olyan férfiba, aki a nőt látja meg benne, és nem a nagy vagyon várományosát. Ám Middleton kapitányt a sors végül mégis a császárné útjába sodorja, és a közös szenvedély, a vadászlovaglás egyre közelebb hozza egymáshoz a különböző társadalmi rétegből származó Sisit és Bay-t…

Daisy Goodwin történelmi regényt írt, és megtöltötte ismert és kevésbé ismert tényekkel, anekdotákkal. Sisi szépségtrükkjeitől kezdve a családi viszonyai bonyolultságáig, a magyarság szeretetéig sok minden benne van. Sisit úgy ábrázolja, hogy több mindenben helytálló a kép, és elkapja egy olyan boldogtalan asszony portréját, aki a szépségébe kapaszkodik, szenved, és mindenféle menekülőutakat, szórakozást keres magának. Természetesen fiktív regény is egyben, hogy jobban működjön Bay és Charlotte története, vannak csúsztatások, de ezeket egy utóhangban el is mondja a szerző.

A karakterek emberiek, át lehet érezni a helyzetüket. Goodwin igyekezett nem mesehősöket teremteni, hanem gyötrődő és hibázó embereket, akik keresik a boldogságukat. Charlotte kifejezetten szimpatikusra sikerült azzal, ahogy be mer vállalni valami nagyon nagy váltást is, amiért a társaság kivetné és megszólná, de ő követi a saját útját. Ahogy a szerelmi ügyeibe se engedte belekotyogni a bátyját, hanem maga döntötte el, ki méltó a szerelmére.

Érdekes kérdéseket vet fel a regény. Vajon Bay valóban hozományvadász? Képes lesz-e feladni a még 38 évesen is elbűvölő Sisi kísérgetését, hogy beváltsa a Charlotte-nak tett ígéretét? Szerencse vagy átok egy uralkodóné kegyeltjének lenni? A Sisi angol szerelme izgalmas olvasmány, amely betekintést enged a 19. századi arisztokrácia világába. Az idősödő Erzsébet legendás alakja olyan fényben tűnik most fel előttünk, amilyenben még nem láthattuk. Vajon az angolok is azt a lenyűgöző és kedves császárnét ismerték meg benne, mint mi, magyarok?


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.09