92
Alternatív zene: Garbage - Not Your Kind of People
Szilvási Krisztián ajánlata

garbage-not-your-kind-of-people

Az egyesült államokbeli, 1994-ben alakult Garbage nevű alternatív rockbanda 2012-ben hosszú szünet után adott életjelet magáról, immár az ötödik nagylemezükkel: a Not Your Kind of People címre hallgató korong 6 év kihagyás után jelent meg. „Az újbóli munka az együttessel ösztönből jön - nyilatkozta akkor Duke Erikson, a banda gitárosa. - Mintha csak felpattannék egy biciklire három másik emberrel. Az utolsó album rögzítése óta nem éreztük ennyire jól magunkat.” A korongot több stúdióban rögzítették Hollywood-ban, Silver Lake-ben, Glendale-ban és Atwater Village-ben, a produceri munkálatokat pedig maga az együttes végezte. A lemez basszgitár részeit Justin Meldal-Johnsen rögzítette, míg az éneklő-fűrész (musical saw vagy singing saw) nevű zeneszerszámot a finn színésznő, Irina Björklund szólaltatja meg. Az album címadó dalában a vokált két együttestag, Steve Marker és Butch Vig lányai éneklik.

Az új album 6 éves késlekedésének okát az együttes tagjainak különböző projektekben való részvételében lehetett keresni: Butch Vig Green Day, Foo Figters és Muse albumok produceri teendőivel volt elfoglalva, míg az énekesnő Shirley Manson elkészített egy szólóalbumot, valamint színésznői karrierjét építgette (A terminátor: Sarah Connor krónikái sorozat). 2010 közepén aztán a tagok Los Angelesben gyűltek össze szülinapozni, ahol Manson azt javasolta, béreljenek ki egy stúdiót, és írjanak új számokat. 3-4 dalötlet született ekkor, „de még nem álltunk készen a rögzítésükre - mondta el Erikson. - Beletelt még egy kis időbe, míg az új album mellett döntöttünk.” Végül 2012. március 7-én jelent meg a youtube-on az új lemez végleges tracklistája, amely 10 számot tartalmaz, a deluxe kiadáson pedig plusz négy dal kapott helyet (The One, What Girls Are Made Of, Bright Tonight és Show Me címekkel).

2011 végén aztán a Garbage bejelentette, hogy az új album megjelenése után, 2007-et követően először, újra turnéra indulnak. „Bár azon gondolkodtunk, egy ilyen koncertkörút eléggé félelmetes és borzalmas tud lenni mindannyiunk számára, mégis mindig élvezzük, ha némi kézzelfogható fájdalommal vegyülnek a turné szépségei” - mondta el az énekesnő. A Not Your Kind of People dalai amúgy a szokásos elektronikus hangzást felhasználó alternatív rock műfajában szólalnak meg, összesen majd 43 perces hosszúságban (a deluxe kiadás 1 óra hanganyagot tartalmaz).

Tracklist:
01. Automatic Systematic Habit
02. Big Bright World
03. Blood For Poppies
04. Control
05. Not Your Kind Of People
06. Felt
07. I Hate Love
08. Sugar
09. Battle In Me
10. Man On A Wire
11. Beloved Freak


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.07.22