320
Szabadság és szerelem Partiumban
Filmvetítés

2022. május 24-én (kedden) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségéi Tér Kisfaludy Könyvtára rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4., II. emelet) Hajduk Márta, Novák Lajos és Novák Péter Sámuel Szabadság és szerelem Partiumban című dokumentumfilmjét láthatják.

Zeneszerző: Könczei Árpád
Szereplők: a nagyváradi Szigligeti Színház Művészei. Krónikás: Csadi Zoltán.
Producer: Székely Szeretetszolgálat Alapítvány
A belépés díjtalan!

"Hihetetlen, hogy Petőfi Sándor üstökös sorsába milyen sok szenvedés, küzdelem, kitartás és dac, boldogság-akarás, gyilkos humor, gyűlölet és szeretet szorult. Mindezek a költő szabadságvágyának „kiáltványaihoz” szükségesek voltak. Ezen a kacskaringós úton követi a film a költő politikai gondolatvilágának alakulását. Miért éppen Partiumba? Röviden most csak annyit, mert itt teljesedik ki legjobban a mindenki által ismert „Szabadság, szerelem!” című versének mibenléte. Ennek titkaiba avatja be a nézőt a fordulatokban, képekben és zenében gazdag film a nagyváradi Szigligeti Színház művészeinek segítségével.
A film krónikása Csadi Zoltán (színész), olyan különleges természetességgel vezeti a nézőt, hogy már azon sem csodálkozunk, ha a költő és „Juliska” vers- és naplórészletekkel beszélgetnek. A fordulatok lényege a két ember megismerésében van, hogy Petőfi születésének 200. évfordulóját ünnepelve már ők is Emberként és ne csak tetteik legendáiként, szellemi hagyatékainkban legyenek jelen, hogy ne csak az otthonokban tartott Petőfi-kötettel igazoljuk fontosságát, hanem szükségét is érezzük jelenlétének."