422
Ready Player One
Tóth Boldizsár ajánlata

ready-player-one

A film, amely egyszerre megosztó, fantasztikus, retro és futurisztikus. Legfőképp korosztályok szerint lehet meghatározni, hogy kinek tetszik egy adott mozi vagy kinek nem, viszont nála ez a sablon nem működik. A Ready Player One-t 2018-ban mutatták be, ám a történet a 2045-beli Colombus városában kezdődik. Steven Spielberg rendezői alkotása, ez meg is látszik legfőképpen a látványvilág, illetve a fordulatok megvalósításában. Műfajában viszonylag sok helyre sorolhatjuk (sci-fi, kaland, disztópikus film, akciófilm). Az Ernest Cline könyvéből készült mozi témájában egy olyan világot mutat be, ahol a föld hanyatlik, és az emberek a virtuális valóságba menekülnek.

A filmben a virtuális valóság „Mekkája” az OASIS (ahol bármit lehet csinálni) áll a középpontban, illetve egy fiú, Wade Watts (Tye Sheridan). Az Oasis alkotója, James Donovan Holiday (Mark Rylance) meghal, így a milliárdos cégnek nem marad tulajdonosa. Ezért még halála előtt készít egy játékot, amelyben, ha elég ügyes vagy, megszerezhetsz kulcsokat és a győzelmet jelképező tojást. Nem szabad elmenni a filmet jellemző töméntelen mennyiségű popkulturális utalás mellet sem. Bármilyen karakter vagy helyszín valós, más játékokból vagy filmekből származik. A film főgonosza Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn), aki az IOI vezérigazgatója. Ők egy teljes céggel és annak megszámlálhatatlanul sok alkalmazottjával vannak rajta az ügyön.

A Ready Player One lényege ugyanaz, mint nagyon sok más történeté: kicsi a bors, de erős. Üzenete pedig egyre jobban érvényesül mostanság is: szakadjunk ki az online térből. Mindenkinek ajánlanám, mert minden korosztályt megérint, legfőképp a valós utalásokkal, akár a „Vissza a jövőbe” filmekre vagy az Overwatch játékra, vagy esetleg bármi másra.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.04.08