606
Győr története I.
A kezdetektől 1447-ig.

Megjelent az ötkötetesre tervezett várostörténeti monográfia első darabja, amely a kezdetektől 1447-ig terjedő időszakot mutatja be.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér által 2021-ben megjelentetett kötet szerkesztője Horváth Richárd történész. A kiadvány nem klasszikus értelemben vett monográfia, nem egy-két szerző írt átfogó művet Győrről, hanem tulajdonképpen egy tanulmánykötetről van szó, az egyes dolgozatok adott esetben azonban nagyobb ívet foglalnak magukban. Az egyes kötetek időhatárainak megállapításánál Győr története volt iránymutató, az országos események nem mindig jelentettek a város esetében is sorsdöntő pillanatot. Az első rész épp ezen elv miatt ér véget 1447-ben, amikor Győr „végleg elvesztette az V. István által adományozott királyi városi kiváltságokat”, és újra mezőváros lett, amely földesúri fennhatóság alatt állt.

A kötetet egyaránt szánják a tudományos világnak és a szélesebb nagyközönségnek. Az utóbbi érdekében figyeltek arra, hogy a nyelvezet, a stílus és a szakkifejezések használata segítse a megértést, a jobb áttekinthetőség érdekében képeket, ábrákat és térképeket is közöltek.

2021.12.15