983
Filmzene: Django Unchained
Óbert Klára ajánlata

django-unchained-ost

A Quentin Tarantino rendezte Django elszabadul című film zenei anyaga 2012-ben, év végén látott napvilágot. E filmben is, mint a rendező korábbi munkáiban, nagyon hangsúlyosak a jelenetek alatt hallható dallamok, amelyek a filmmel együtt alkotják a mű lelkét. Tarantino - szokásához híven - igencsak vegyes műfajú felhozatallal operál: akad itt klasszikus téma, igazi western-ritmus, kemény hip hop, üdítően friss pop, de még folk rock is, valamint erősen alapoz a spagettiwesternek zenéire. Emellett a filmzene album hét párbeszédrészletet is tartalmaz a filmből.

Ha western, akkor Ennio Morricone neve azonnal eszünkbe ugrik, nos az ő zenéje nyilván nem hiányozhat. Örökbecsű dallamai csendülnek fel: a Két öszvér Sarah nővérnek, illetve A kegyetlenek című filmből kölcsönzött dallamok kerültek a középpontba, de Morricone mellett az eredeti, 1966-os Django is két számmal van jelen. Mégis, a legkiemelkedőbb Az ördög jobb és bal keze főcímdala, mely egészen szokatlan pillanatban bukkan elő. A filmhez komponált számok közt található Rick Ross 100 Black Coffins című dala, melynek producere Jamie Foxx volt, aki fel is tűnik a szerzeményben. John Legendtől a Who Did That To You?, az Ancora Qui, amely Morricone és Elisa műve, valamint Anthony Hamilton és Elayna Boynton Freedom című száma. Mind a négy dal nevezett volt az Oscar-díj legjobb eredeti dal kategóriájába, de a jelölésig nem jutottak el.

Morricone tehát a zeneszerzésből sem hiányozhatott, gyönyörű gitárra írt balladáját az olasz Elisa Toffoli énekli csodás hangon, s egyébként eredeti nyelven. Egyszerre idézi meg a vadnyugat végtelenségét és mély magányát, szomorú, melodramatikus hangvétele még sokáig a fülünkben fog visszhangozni. Szinte tökéletes a kontraszt Rick Ross dühös rapjével, aki kiválóan ragadja meg a film jellegét, a rabszolgaság börtönéből szabadulni képtelen négerek haragját használva. De hát mit is várunk egy tipikus hip-hop számtól, mely már címében is száz fekete koporsóról (100 Black Coffins) beszél? És így tovább! Emlékezetes jelenetekhez emlékezetes dalok passzolnak. A profi alkotóknak köszönhetően kiváló zenei összeállítást kaptunk, amelyen 23 szám található.

Tracklist:
01. James Russo – Winged (párbeszéd)
02. Rocky Roberts & Luis Bacalov – Django
03. Ennio Morricone – The Braying Mule
04. Christoph Waltz & Jamie Foxx – In that Case Django, After You... (párbeszéd)
05. Luis Bacalov – His Name Was King
06. Anthony Hamilton & Elayna Boynton – Freedom
07. Don Johnson & Christoph Waltz – Five-Thousand-Dollar Nigga`s and Gummy Mouth Bitches (párbeszéd)
08. Luis Bacalov – La Corsa (2nd Version)
09. Don Stroud – Sneaky Schultz and the Demise of Sharp (párbeszéd)
10. Jim Croce – I Got a Name
11. Riz Ortolani – I Giorni Dell`ira (Days of Anger)
12. Rick Ross – 100 Black Coffins
13. Jerry Goldsmith featuring Pat Metheny – Nicaragua
14. Samuel L. Jackson & Leonardo DiCaprio – Hildi`s Hot Box (párbeszéd)
15. Ennio Morricone – Sister Sara`s Theme
16. Ennio Morricone & Elisa Toffoli – Ancora Qui
17. James Brown & 2Pac – Unchained (The Payback/Untouchable)
18. John Legend – Who Did That To You?
19. Brother Dege – Too Old to Die Young
20. Samuel L. Jackson – Stephen the Poker Player (párbeszéd)
21. Ennio Morricone – Un Monumento
22. Samuel L. Jackson & Jamie Foxx – Six Shots Two Guns (párbeszéd)
23. Franco Micalizzi & Annibale with I Cantori Moderni di Alessandroni – Trinity (Titoli)


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.10.29