93
Nick Hornby: Hosszú út lefelé
Márné Tóth Krisztina ajánlata

nick-hornby-hosszu-ut-lefele

Londonban, szilveszter éjszakáján, egy toronyház tetején ismerkedünk meg Nick Hornby regényének négy hősével. Mindannyian épp öngyilkosságot akarnak elkövetni, s meglepetten tapasztalják, hogy az élet nyűgeitől való magányos búcsú helyett valóságos partiba csöppentek. S némi udvariaskodás után – hogy ki ugorjon elsőnek – akarva-akaratlanul megmentik egymás életét. A lehetőség megvan, de egyikük sem mer élni vele, és az események egyfajta terápiás csoporttá alakítják őket: együtt igyekeznek megoldást keresni egymás problémáira.

A négy személy különböző társadalmi és kulturális háttérből érkezett, ezért különösen izgalmas, ahogyan ráéreznek a „csináld magad” terápiára. A főszereplők közül némileg hangsúlyosabb szerepet kap Martin Sharp, a bulvármédia sztárja, aki mindaddig neves televíziós személyiségnek számított, míg le nem feküdt egy tizennyolcnak látszó tizenöt évessel. Nincs jobb helyzetben Maureen sem, aki belefáradt abba, hogy egyedül kénytelen nevelni súlyosan hátrányos helyzetű fiát. Jesst, a jómódú politikus család gyermekét szerelmi bánat vitte a tetőre, miközben kiderül, nővére nem is olyan régen vetett véget az életének. A szuicid alakulat utolsó tagja JJ, aki jelenleg pizzafutárként dolgozik, de valójában rockzenész. Csalódottan, hogy még az öngyilkossághoz sem volt elég bátorságuk, megeszik a pizzát, amit JJ már nem szállított ki a megrendelőnek, s el kell dönteniük, hogyan tovább…

Nick Hornby a rá jellemző humorral és ugyanakkor mély empátiával meséli el a négy egészen különböző ember halálugrás helyetti bukdácsolását az életben, amely eleinte szemernyire sem tűnik elviselhetőbbnek attól, hogy ők négyen találkoztak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.08.31