48
Kondor Vilmos: A budapesti kém
Tolnai Gáborné ajánlata

kondor-vilmos-a-budapesti-kem

Kondor Vilmos A budapesti kém című nagy sikerű regénye a Gordon Zsigmond-sorozat 3. része, előzménye a Bűnös Budapest volt. A főszereplő, Gordon Zsigmond pesti újságíró azonos, és azonos az immár kilencszáznegyvenes évek sötétebbik oldalát bemutató hang is, sőt talán még feketébb, még nyomasztóbb, még mocskosabb a kép, ami elénk tárul...

1943 decemberében Budapesten még egyetlen lövés sem dördült el, és Kállay Miklós kormánya mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. Az immáron a Reuters-nek dolgozó Gordon Zsigmond vonakodva mond igent Ujszászy István, az Államvédelmi Központ vezetőjének és Karády Katalin szeretőjének arra a kérésére, hogy alkalmi futárként segítse Kállay törekvéseit, ám amikor a küldeményt Velencében kézbesíti, összekötőjét megölik, és kis híján vele is végez a merénylő.

Fél Európát beutazván Gordon hazatér, és barátjához, Gellért Vladimir felügyelőhöz fordul tanácsért, mert most már biztos abban, hogy kém rejtőzik a legmagasabb kormánykörök környezetében. A gyanúsítottak sora nem hosszú, ám azt még Ujszászy sem érti, kinek dolgozhat a kém, hiszen a Vár szinte hemzseg a német spionoktól, a szövetségesekkel pedig folyamatosan tárgyalnak a különbékéről. Megindul hát a hajsza a kém után, aki belesétál Ujszászy csapdájába, ám azt sem ő, sem Gordon nem gondolta volna még legvadabb álmában sem, hogy ki mozgatja a szálakat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.05.11