13
Disco: ABBA - The Definitive Collection
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

abba-the-definitive-collection

2005 nem egyszerűen a retró éve volt, amint azt a filmiparban a Sky kapitány és a holnap világa, és valamelyest A sziget sikere példázza, hanem elsősorban annak a nosztalgikus életérzésnek a visszatértét „ünnepeltük”, mely annak idején feledhetetlen klasszikussá tette a Csillagok háborúja űrmeséjét. 1977, az előbbi mérföldkő bemutatása egybeesett a valaha legsikeresebb svéd együttes legegységesebb, legkiforrottabb zenei anyagának piacra kerülésével. És ennek a svéd négyes fogatnak a dalai ihlették újra meg a magyar Cotton Club Singers mellett Madonnát is, aki a slágerlisták élét hetekig magának bitorló Hung Uphoz használta fel az ABBA egyik slágerének fülbemászó motívumát.

A svédek pályája nem valamely közönséges sikertörténet forgatókönyvét követte. A tagok már a hatvanas évek második felében viszonylag jó nevű előadóknak számítottak hazájukban, akik gyakorta vendégszerepeltek egymás felvételein. A hetvenes évek elején aztán elhatározták, hogy összeadják tehetségüket, és az Eurovíziós Dalfesztiválon próbálnak szerencsét. 1973-ban a Ring Ring-gel mindössze harmadik helyezést értek el a hazai döntőben, a rá következő év viszont meghozta számukra a nagy áttörést: a Waterloo elsöprő győzelmet aratott, és egész Európa megismerte a svéd négyes nevét és zenéjét. A fergeteges siker után gyors ütemben két nagyszerű album is kikerült az ABBA kezei alól, melyek közül a második az énekalapú popzene talán legnemesebb veretű dalgyűjteménye lett és maradt.  Noha az utolsó három album színvonala már nem érte el az uralkodóan fehér borítójú Album nívóját, a máig legemlékezetesebb slágerek, mint a Chiquitita, a Super Trouper vagy a Winner Takes It All mégis ezekről kerültek ki.

A The Definitive Collection ezt a csodálatos, csodákra képes zenei pályaívet mutatja be a kezdetek kedves rocky-jive dalocskáitól a nagy diszkóslágereken át a merengős, késői balladákig. És kifejezetten szerencsésnek mondható, hogy bármennyire is puritán, „költséghatékony” módszerekkel készültek az ABBA „klipjei”, tökéletesen átadják azt a vidámságot, azt az életigenlést, ami az együttest végül is mindvégig jellemezte. Legyen szó üres stúdióról, zsúfolt táncteremről, havas északi tájról vagy romantikus tengerpartról, Björnből, Bennyből, Agnethából és Fridából mindenütt sugárzik a zene áhítatos szeretete és a közönség szórakoztatása iránti vágy.

Egy olyan formáció sikerei sorjáznak a gyűjteményben, akiket nem szégyell kedvelni sem közember, sem elit kultúrán nevelkedett professzor, sem progresszív rockzenész, sem gitárnyúzó metallista. Egyetemes zene, mely egyetemes szórakozást ígér és nyújt ezen lemezen.

Tracklist:
01. Waterloo
02. Ring Ring
03. Mamma Mia
04. SOS
05. Bang-A-Boomerang
06. I Do, I Do, I Do, I Do, I Do
07. Fernando
08. Dancing Queen
09. Money, Money, Money
10. Knowing Me, Knowing You
11. That’s Me
12. The Name Of The Game
13. Take A Chance On Me
14. Eagle
15. One Man, One Woman
16. Thank You For The Music
17. Summer Night City
18. Chiquitita
19. Does Your Mother Know
20. Voulez-Vous
21. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)
22. On And On And On
23. The Winner Takes All
24. Super Trouper
25. Happy New Year
26. When All Is Said And Done
27. One Of Use
28. Head Over Heels
29. The Day Before You Came
30. Under Attack


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.30