60
Dr. Barsi Ernő: Népzenei hagyományok Csornán
Bedő Mónika ajánlata

barsi-erno-nepzenei-hagyomanyok-csornan

Dr. Barsi Ernő (1920-2013) néprajzkutató, zenepedagógus, zenetörténész, hegedűművész, főiskolai tanár. Komoly szerepe volt a néprajz népszerűsítésében. Etnográfusi és pedagógusi munkájának eredménye, hogy Győr-Moson-Sopron megyében több mint 50 intézményben indult meg a néprajz oktatása.

A szülői háztól hozta a nép iránti szeretetét, mely megkönnyítette számára a szegény paraszti családok között való gyűjtő munkát, a hagyományok, népi mesterségek, népdalok és minden, a „néptől” fakadó tevékenység feljegyzését. Felkutatta, lejegyezte ezeket, mely a fiatalság számára bemutatja a régmúlt idő szép, de sokszor nehéz napjait, az azokhoz fűződő dalokat, népszokásokat, hagyományokat, tevékenységeket, magát az akkori életet.

Dr. Barsi Ernő könyve Csorna város népzenei örökségét dolgozza fel, közel 100 tételt tartalmaz. A kötet előszavában a szerző így ír: „Csorna nemcsak jelentős és sajátos népdalkincset őrzött meg, s a hozzájuk kapcsolódó szokásanyagot, hanem itt a népdalgyűjtésnek, népdallejegyzésnek is jelentős hagyományai vannak.

1979-1982 között rendszeresen népdalgyűjtést végzett Csornán, melyet 1982-ben feldolgozott a Népzenei hagyományok Csornán című tanulmányában. „Akkor még olyan adatközlőktől tudtam gyűjteni, akik a XIX. század végén születtek. Olyan dalokat tudtam tőlük lejegyezni, melyeknek ma már nyomát sem lehet találni, s többé soha nem lehetne azokat már felgyűjteni, utókornak átadni.

2011-ben a gyűjtemény önálló kötetben jelent meg a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában. A kiadvány a kronológiai sorrendbe szedett jeles napokhoz kötött és az emberi életutat kísérő szokások és dalok mellett balladákat és Pintér Endre gyűjtéséből származó dalokat is tartalmaz. Az utolsó fejezetben a Rábaközi Napok alkalmával felújított csornai lakodalmi szokásokról készült fotókat találhatunk. A kiadványt dalszöveg mutató zárja.

Remélem, hogy óvodák, iskolák, együttesek tudják majd használni, s erősítik nemcsak bennük, hanem hallgatóikban is a szülőföld szeretetét, a hozzá való kötődést” ‒ zárja előszavát a szerző.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.27