14
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

boszormenyi-gyula-gergo-es-az-alomfogok

Gergő egy átlagos pesti srác, aki öreg bérházban él édesanyjával (Boglárkával), annak új férjével (Botlik Dénessel, foglalkozására nézve főállású cipőpucoló) és Zsófival (ez utóbbi lányával). Csak éppen nem érzi jól magát közöttük. A helyzetén nem segítenek az éjszakai rémálmai, amelyben egy beszélő kölyökfarkas szeretné mindenféle lehetetlenségre rábeszélni (hogy a többi álomalakról már ne is beszéljünk). Az meg már csak hab a tortán, hogy a házmester állítólag danászik az esőben, és mindeközben repül. A ház pincéjében pedig egy idegen néni közöl néhány értelmetlen dolgot számára. Egyszóval Gergő körül apránként a fejére áll a világ, amit csak még jobban tetéznek édesanyja barátnőjének, Apollóniának kéretlen tanácsai.

Mi köze mindezeknek a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők Találkozójához? Egyáltalán léteznek még sámánok, akik képesek varázsolni? Tényleg a Bakonyban adnak találkát egymásnak a világ vajákosai, táltosai stb.? Ki és miért akarja tönkretenni a családot, és vajon milyen kihatással lesz mindez a földre? Ez tényleg az a történet, amelyet kár lenne kihagyni, hiszen nyelvezete és meseszövése valóban páratlannak tekinthető. Böszörményi Gyula sikeresen vegyítette az ősi hagyományokat az ifjúsági regénnyel.

… - Ezek a fák még emlékeznek ránk – bólintott elégedetten Hódfarok néne. A legközelebbi tölgyhöz lépett, tenyerét rásimította ráncos kéregre, és néhány pillanatra lehunyta a szemét.    Elmosolyodott, majd így szólt: - Én is üdvözöllek Gyökérverő. Mondd csak, nyugalmas ez a völgy?A fa lombjából halk surrogás hangzott, amint levelei mozdultak.                    - Az idén engem bíztak meg azzal, hogy találjak megfelelő helyszínt a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők Találkozójához- felelt anyó türelmesen. – Olyan vidéket keresek, ahol a fák és állatok még emlékeznek ránk, s éjjelente segítenek távol tartani vagy felejtő álomba varázsolni az ébereket. Az erdő fái vitába szálltak egymással, heves ágreccsenések, tiltakozó lombrázások, sőt, néhány rémült levélhullatás is elhangzott. Végül elcsendesedtek. Hódfarok néne elégedetten bólintott…


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.27