106
Csillagok között
Szabados Éva ajánlata

csillagok-kozott

Egy film, amely mellett nem lehet csak úgy elmenni. Nevezik új Űrodüsszeiának, de persze, mint minden alkotást, ami nagy dologra vállalkozik, érik kritikák is. A témája az emberiség jövőjének kérdése. A választ a rendező, Christopher Nolan egy különlegesen emberi sci-fi formájában fogalmazta meg, ami további kérdésekre sarkall. Ettől igazán értékes.

Nolant (Eredet, A sötét lovag-trilógia) mára a legsikeresebb filmrendezők között tartják számon. Családja szerint már hétévesen kamerát vett a kezébe. A londoni University College-ban tanult, és már itt elkészültek első mozi-zsengéi. Egyszerre igyekszik igényes és szórakoztató lenni. Olyan művész, aki fontos témákat dolgoz fel, de sokakat meg tud szólítani. Adott tehát egy elhivatott alkotó és egy olyan téma, amely egyre időszerűbb, ahogy erősödnek a Föld jelzései, hogy az emberiség bizony elvetette a sulykot. Valamit tenni kellene, ez egyértelmű. A művészetnek és a tudománynak feladata válaszokat keresni az égető kérdésekre. A Csillagok között pedig bizonyos mértékig ötvözi ezt a két területet. Hiszen az eddigi tudományos eredményeket felhasználva tapogatózik a lehetséges megoldások felé. Ugyanakkor a mozivásznon keresztül üzen a közönségnek, rámutatva, hogy a kulcsszerepet az ember játssza, rajta múlik, hogy mi lesz a sorsa. Amellett, hogy a felelősségre felhívja a figyelmet, a film reményt is ad. Hitet ébreszt abban, hogy ahogyan megteremtettük magunknak a súlyos problémákat, úgy talán képesek vagyunk megtalálni a jobb jövő kapujának kulcsát is.

De amikor a majd háromórás, minden pillanatban magával ragadó alkotás végén a stáblistán merengünk, nem az „üldögéljünk tovább a babérjainkon” érzés fog el. Mert a rendező sok kérdést feltesz. Például: Képesek vagyunk-e továbblépni jelenlegi élőhelyünkről? Átléphetünk-e a tér és idő korlátain? Vagyis meddig terjed az ember hatalma? És vannak továbbiak is, melyeket – bár a filmben nem merültek fel – egy ilyen szabású témánál talán érdemes lenne feltenni... Nem a fogyasztói szemlélet kiterjesztése-e az a gondolat, hogy ha a Földet „elhasználtuk”, kerítsünk egy másik élhető bolygót, amit ugyanígy tönkretehetünk? Az ember egy önző élősködő, aki nem érdemli meg, hogy túléljen, hisz mindent felél maga körül, és nem ad semmit, vagy...? Válhat-e pozitív szereplővé a Naprendszerben? De a kérdést érdekes lenne így is feltenni: Mit kéne megtanulnunk ehhez?

A Csillagok között lélegzetelállító képekkel és komoly erkölcsi dilemmákkal egyaránt megajándékozza a nézőket. És ha merünk továbbgondolkodni és beszélgetni a jövőről, az nagyon hasznos lehet egyéni és kollektív szinten is. Mert ahogyan a film üzeni, az ember a kulcsa a saját sorsának. De ha változtatni szeretne a jelenlegi, nem sok jóval kecsegtető tendenciákon, akkor neki magának is szüksége van a megújulásra.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.09