240
Levéltári délutánok 18.
Adolf von Schwarzenberg, a győri hős élete

A kultúra az online térbe költözik. Népszerű ismeretterjesztő sorozatunk, a Levéltári délutánok is itt folytatódik. A 18. előadás keretében dr. Bagi Zoltán főlevéltáros a győri hős, Adolf von Schwarzenberg életét mutatja be. A videó premierjére 2021. március 24-én (szerdán) 17 órakor kerül sor hivatalos FB oldalunkon.

Adolf von Schwarzenberg 1595-ben érkezett Németalföldről a magyarországi hadszíntérre. Ekkor Karl von Mansfeld ajánlására az Udvari Haditanács 1000 vallon vértes és 1000 vallon lovas lövész toborzásával és vezetésével bízta meg. Tehetsége és rátermettsége miatt hamarosan az udvar a kor egyik legfontosabb katonai tisztségét bízta rá, amikor kinevezték Obrist-Feldmarschallá. Így harcolta végig az 1596. évi hadjáratot, majd a következő évben Bécs védelmének megszervezésével és megerősítésével bízták meg. Legnagyobb sikerét azonban Győr 1598. március 29-i visszavételénél hajtotta végre. Az előadásban megismerhetjük Schwarzenberg hadi tetteit, karrierjének magyarországi szakaszát és halálának körülményeit is.

A felvételt díjtalanul megtekinthetik a későbbiekben is, mind a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Facebook-oldalán, mind YouTube csatornáján.