182
Dr. Bátky Zsigmond: Rábaközi hímzések
Bedő Mónika ajánlata

batky-zsigmond-rabakozi-himzesek

A Nemzeti Örökség Kiadó gondozásában 2020-ban jelent meg a Magyar Népművészet sorozat első kötetének hasonmás kiadása, mely a Rábaközi hímzésekkel foglalkozik. Az eredeti kötetet a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya 1924-ben adta ki.

A kötet anyagát dr. Bátky Zsigmond, a Magyar Néprajzi Múzeum igazgatója (1921-1934) szerkesztette. Régi tervüket váltották valóra a kötet szerzői a füzetsorozat elindításával. 

„Az a célunk vele, hogy múzeumunk gazdag anyagából esetleg más gyűjteményekből is kivigyünk egy részt a nagy nyilvánosság elé, elsősorban a gyakorlati élet (háziipar, tanítás) számára, mely mostanában olyan sokfelől és olyan sűrűn fordul hozzánk ezzel a kívánsággal. Korunk hangulatának ez örvendetes megnyilvánulása elől úgy érezzük, nem zárkózhatunk el” – írta Bátky Zsigmond a kötet előszavában.

A könyvben bemutatott rábaközi, kapuvári és néhány szomszédos község hímzései egy nagyobb sorozatból valók, melyeket alkalmi vásárlások útján gyűjtötték össze. A kötetben található nyomatokhoz, táblákhoz tartozó szöveg csak a legszükségesebb információkat, tudnivalókat tartalmazza.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.03.02