348
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

jean-hanff-korelitz-tudhattad-volna

Jean Hanff Korelitz az Admission (Felvétel), az Interference Powder (A beavatkozópor) című gyermekregény, valamit három korábbi mű, a The White Rose (A fehér rózsa), a The Sabbathday River (A szombati folyó) és az A Jury of Her Peers (Majd dönt az esküdtszék) írónője. Megjelentek írásai többek között a Vogue-ban, a Real Simple-ben, a More-ban, a Newsweekben és a Travel & Leisure utazási magazin családi rovatában. Ebben a regényében egy házassági tanácsadónak rá kell ébrednie, hogy tökéletes élete délibáb…

Grace Reinhart Sachs, egy New York-i párterapeuta olyan életet él, amilyet mindig is áhított. Minden idejét a férjének, az előkelő kórházban dolgozó gyermekonkológusnak, a fiuknak, Henry-nek és a hozzá terápiára járó pácienseinek szenteli. Hamarosan megjelenik a könyve, a Tudhattad volna, amelyben ostorozza a nőket, amiért nem hallgatnak az ösztöneikre, és arra tanítja őket, higgyenek az első megérzésüknek, amikor megismernek egy férfit; a legtöbben már a kapcsolatuk elején felismerik a társukban azokat a hibákat, eltérő tulajdonságokat, amelyek aztán a kapcsolat végét fogják okozni. Ezeket a figyelmeztető jeleket a szerelem és a magunkban a másikról kialakított fiktív kép elhomályosítja, és többnyire túl sok idő telik el addigra, mire ráébredünk, hogy változtatni szeretnénk a felálláson. Grace ezeket a következtetéseket 15 év után vonja le, biztos családi hátteréből.

Férje, Jonathan, az elismert gyermekonkológus önnön szükségleteit háttérbe szorítva küzd éjt nappallá téve páciensei életéért. A férfi meglehetősen rossz viszonyt ápol a "régi családjával": a szüleivel és öccsével, akik megnyomorították az életét. Ezt a szomorú gyermekkort kompenzálja az egészségügy hőseként, valamint boldog és kedves férjként és családapaként. Grace-szel közös fiuk, Henry az egyik legjobb manhattani magániskola, a Rearden tanulója, 12 évesen már kimagasló tehetségű hegedűs. A kis család jól él, ám a pszichológus-orvos házaspár nem szórja feleslegesen a pénzt. Ki is lógnak kissé a Rearden átlagos, bróker családjai közül.

Nem ők az egyedüliek, akik nem a megszokott életszínvonalon élnek. Az iskola ösztöndíjprogrammal támogatja a "nehezebb sorsú" (nem őrülten gazdag) tanulókat. Ilyen például a tízéves Miguel Alves is, aki egy nap, iskola után hazatérve vérbefagyva találja meg édesanyját, Malagát. A gyilkossági ügy nagy port kavar a gazdagok között, ilyen botrány ritkán fordul elő az "érinthetetlenek" körében. Az esetet pedig tovább fűszerezi Grace férjének az eltűnése és egyéb titokzatos jelek. Az egyre növekvő és a nyilvánosság érdeklődését is felkeltő katasztrófa nyomán Grace-t megrettenti, mennyire nem hallgatott a saját tanácsára. Kénytelen felszámolni az addig megszokott életét, és újat építeni maga és a fia számára.

A könyv jól adagolja a feszültséget. Rengeteg időt töltünk el a környezet megismerésével, legyenek azok a szülők életkörülményei, főhősnőnk Tudhattad volna című párkapcsolati könyve, vagy Grace és Jonathan eddigi életének apró-cseprő eseményei. Nem is az az igazán érdekes, hogy ki követte el a gyilkosságot, hanem az a lelki út, amin Grace-nek végig kell haladnia az ügy felfejtése során. Amennyiben az olvasó kedveli a lassan kibontakozó, alaposan indokolt és árnyalt cselekményeket, akkor nagyon fogja élvezni ezt a könyvet. A Tudhattad volna című könyvet a thrillerek és pszichológiai fejlődésregények szerelmeseinek kifejezetten ajánljuk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.03.02