52
Filmzene: Mamma Mia!
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

mamma-mia-ost

A filmet annak idején több százezren látták a hazai mozikban is, és a DVD-változat minden idők legnépszerűbb filmlemezévé vált. A mozi zenéjét szinte a filmmel egy időben dobta piacra az Universal Music, s bár az ihlető az ugyanilyen címen futó musical volt, a zene területén akad némi eltérés.

A színpadi változatban felcsendülő „Under Attack”, a „One of Us” és a „Knowing Me, Knowing You” című dalokat a film forgatókönyve nem tartalmazza, valamint a „Thank You for the Music” is csak a film legvégén, a The End felirat alatt hallható. Az „Under Attack” és a „Knowing Me, Knowing You” a mozi néhány részletében pillanatokig hallható ugyan, de csak instrumentális változatban. Ezzel szemben a „When All is Said and Done” pedig a West End zenei étlapjáról hiányzott. Egy újabb csavar a sztoriban, hogy a „Waterloo”, a „Chiquitita” és az „I Do, I Do, I Do, I Do, I Do” című slágerek itt is és ott is szerepelnek, ugyanakkor a filmzenei korongról már hiányoznak. A „The Name of the Game”-et az utolsó pillanatban ugyan kivágták a filmből, de a DVD változatban a „kimaradt jelenetek” opció alatt mégis elérhető.

Mivel a világon semmi nem történik ok nélkül, minden bizonnyal a számok fent vázolt ide-oda tologatásának is van logikus magyarázata. A világhírű művészeket kamera elé szólító produkció azért is különleges, mert a színészek (Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Julie Walters és Amanda Seyfried) nemcsak játszanak, hanem dalra is fakadnak a filmben. Akik könnyed, bulizós slágerzeneként kezelik ezt az albumot, azoknak sok kellemes percet fog szerezni. Azonban a megrögzött Abba rajongóknak nem lesz „elég jó”, hiszen ők nem fogják megtalálni benne az igazi Abba hangokat - számukra inkább egy jól sikerült karaoke partyra hasonlít ez a produkció.
Ez az album - ahogyan maga a film is - egy fontos tégla a több évtizede szilárdan álló és folyamatosan tovább épülő Abba-vár falában.

Előadók:
Meryl Streep - ének (a filmben pedig Donna szerepe)
Pierce Brosnan - ének (a filmben pedig Sam szerepe)
Colin Firth - ének (a filmben pedig Harry szerepe)
Stellan Skarsgárd - ének (a filmben pedig Bill szerepe)
Julie Walters - ének (a filmben pedig Rosie szerepe)
Dominic Cooper - ének (a filmben pedig Sky szerepe)
Amanda Seyfried - ének (a filmben pedig Sophie szerepe)
Christine Baranski - ének (a filmben pedig Tanya szerepe)
Philip Michael - ének (a filmben pedig Pepper szerepe)
Ashley Lilley - ének (a filmben pedig Ali szerepe)
Rachel McDowall - ének (a filmben pedig Lisa szerepe)

Tracklist:
01. Honey Honey
02. Money, Money, Money
03. Mamma Mia
04. Dancing Queen
05. Our Last Summer
06. Lay All Your Love On Me
07. Super Trouper
08. Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)
09. The Name Of The Game
10. Voulez Vous
11. S.O.S.
12. Does Your Mother Know
13. Slipping Through My Fingers
14. The Winner Takes It All
15. When All Is Said And Done
16. Take a Chance On Me
17. I Have a Dream (és Thank you for the Music – bonus)


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.19