549
Becstelen brigantyk
Horváth Eszter ajánlata

becstelen-brigantyk

A 2009-ben bemutatott Becstelen brigantykat a Ponyvaregény és a Kill Bill rendezője, Quentin Tarantino készítette. A történet a náci Franciaországban játszódik, ahol a cselekmény két szálon fut, hogy majd a fináléban találkozzanak.

A cselekmény Shosannával (Mélanie Laurent) kezdődik, aki végignézi, ahogyan Hans Lada (Christoph Waltz), a „zsidóvadász” megöli a családját, azonban neki sikerül elszöknie. Telnek az évek, és sikerül egy kisebb mozira szert tennie. Idővel egy híres náci tiszt, Frederick Zoller (Daniel Brühl) szeme megakad rajta, és udvarolni kezd neki. Zoller elintézi, hogy a róla készült filmet az álnéven élő Shosanna mozijában mutassák be. A premierre a Führer és Hans Lada is hivatalos, ezzel remek esélyt adnak Shosannának a bosszúra...

Az amerikai Aldo Raine (Brad Pitt) hadnagy zsidókból álló alakulatot szervez, amellyel kétes hírnévre tesz szert. A csapat tagjai között található Donny Donowitz (Eli Roth), aki baseball ütővel intézi el a német katonákat, beceneve, „a medve zsidó” rettegést kelt a náci katonák között. Hugo Stiglitz (Til Schweiger) német származású, 13 Gestapo tisztet ölt meg, amíg el nem kapták, mégis teljesítménye felkeltette a csapat figyelmét. Aldo Raine és alakulata megbízást kap: kísérjen el egy angol katonát (Michael Fassbender), hogy találkozzon a híres Bridget von Hammersmarckkal (Diane Kruger), aki angol kém, azonban a megbeszélt helyen lövöldözés tör ki, és az angol katona meghal. A helyét kénytelen Aldo hadnagy átvenni, és a sebesült színésznővel az oldalán megjelenni a premieren.

A Becstelen brigantykat a 2009-es cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A visszajelzések többnyire pozitívak voltak, azonban több országban cenzúrázták a benne lévő jelképek és az eredeti címe miatt. Igazi Tarantino film furcsa humorral és sok fegyveres összetűzéssel.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.01.29