3051
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

bosnyak-viktoria-tunderboszorkanyA könyv Bosnyák Viktória első műve, 2003-ban a Móra Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó 10 éven felülieknek ajánlja. A Tündérboszorkány valóban vicces lehet egy általános iskolás korú gyereknek, hiszen  az írónő kihasználja a magyar nyelv lehetőségeit, szólásait. A borítóra, és a könyvet díszítő illusztrációkra sem lehet panasz, Falcione Sarolta (Bendegúz és Jonatán megalkotója) igen szép munkát végzett.

A könyv főszereplőjéről, Jóhegyi Laciról első látásra bárki megmondhatja, hogy nem az iskolai focicsapat sztárjátékosa, de még csak nem is a helyi természetjárók kiválósága. Sokkal inkább megállja a helyét az a megállapítás, miszerint ő egy könyvmoly, aki azzal védi ki a napozást, hogy felolvas két sort a Toldiból. Mindezek ismeretében nem csoda, hogy a nyári szünet végét jelentő évnyitóra, amelyre a Békés Utcai Általános Iskolában került sor, Laci sápadtfehér bőrszínnel és zörgő csontokkal állított be, hogy megkezdje a negyedik tanévet.

És már rögtön az elején vészhelyzetbe is került. No nem azért, mintha a többiek bántani akarták volna, egyszerűen csak nem hozott magával semmi tűrhető olvasnivalót. Ami az ő szóhasználatában annyit jelent, hogy nincs nála olyan könyv, amit kényelmesen begyűrhet a pólója alá, és így feltűnés nélkül bevihet az éppen aktuális órára, ahol aztán a pad rejtekében nyugodtan belefeledkezhet. Szegény Laci úgy érzi, olvasnivaló nélkül nem képes szembenézni az első tanítási nap viszontagságaival, ezért első útja az iskola legfelső emeletére vezet, ahol annak idején a könyvtárat berendezték. És ahol a bibircsókos orrú, Morc (eredetileg Kedves) Aranka nevű könyvtáros üldögél olvasni vágyók nélkül, magányosan. Tavaly is csak Laci volt az, akik feljárt hozzá „tűrhető” olvasnivalóért.

Aranka már több száz éves és tündér. Halhatatlan, ám csak akkor marad fiatal, ha a gyerekek az iskolában sok könyvet kölcsönöznek ki. Laci különös képességet örökölt ősétől, a nyomda feltalálójától, Gutenbergtől: minden könyv, amit elolvas, a fantáziájának köszönhetően átíródik úgy, hogy a történet vicces legyen és fordulatos. Amikor Laci rájön Aranka titkára, mindenáron segíteni akar neki, hogy Aranka ismét fiatal és szép legyen. Ebben segítségére van két barátnője Dóri és Sári, de vannak olyanok is, akik épp az ellenkezőjét akarják ennek elérni: a konyhás nénik. A két ikerlányban az írónő a saját gyermekeit személyesíti meg, nekik ajánlja a könyvet is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.10.03