412
Biciklitolvajok
Szabó Szilvia ajánlata

biciklitolvajok

Miért is olyan fontos a Biciklitolvajok? Brüsszeli tizenkettő néven vált ismertté az a tucatnyi játékfilm, melyeket az 1958-as világkiállítás alkalmával a földkerekség legkiválóbbjaiként jelöltek meg. A zsűri 27 ország filmtörténészei közül került ki, és a filmtörténet első hatvan évének terméséből, vagyis az 1895 és 1955 között készült alkotások közül választhatott, hogy aztán postán küldjék el a 30 film címlistáját tartalmazó szavazataikat.

Ezek közül szűkítették tizenkettőre a legtöbb voksot kapott filmek, illetve rendezők listáját, melyet azóta is Brüsszeli tizenkettő néven emlegetnek. Ebben a rangos listában pedig a harmadik helyet foglalta el a Biciklitolvajok (a Patyomkin páncélos és Chaplin Aranyláza előzte meg), Vittorio de Sica pedig a legjobb rendezők sorában a negyediket!

A Biciklitolvajok a második világháborút követő nyomorúságos évekbe kalauzol bennünket. Antonióra, a Róma külvárosában életét tengető munkanélküli családapára hosszú hónapok óta először mosolyog a szerencse: plakátragasztóként dolgozhat. A munkához azonban elengedhetetlenül szüksége lenne egy biciklire. Miután a megváltó jármű a zálogházban helyet cserél a feleség utolsó lepedőjével, úgy tűnik, Róma kiábrándító mocska enged szorításából. Ám az első munkanapon, miközben plakátokat ragaszt a falra, ellopják a kerékpárt. Egész álló nap járja Rómát, hogy megtalálja nélkülözhetetlen munkaeszközét. A keresésben kisfia és hű barátja, Bruno is segít neki, de hiába.

A sovány cselekmény a „biciklitolvajok” felkutatása körül forog. A rendőrségen Antoniót közönyösen fogadják, tőlük nem sokat várhat, a szakszervezettől sem kap többet biztató szavaknál, így magára marad a bajban. Nem adja fel a keresést, s végül az utcán utoléri a tolvajt, ám a fiatalember tagad, az utca emberei pedig a pártjára állnak. Antonio kisfia, aki apjának segít, rendőrért szalad. A férfi mégsem tesz feljelentést, mert a fenyegető tömeggel szemben egyedül van, és mert amúgy sincs bizonyíték. Reményvesztve hazaküldi fiát, majd a stadion előtt elkeseredett lépésre szánja magát...

A Biciklitolvajok a filmtörténet neorealista irányzatának remekműve. A háború utáni olasz valóság tárul a szemünk elé, korábban játékfilmekből alig ismert helyszínekkel. Láthatjuk, hogyan válik egy hétköznapi történet fájdalmas emberi drámává. Antonio nemcsak egy tárgy visszaszerzéséért küzd, hanem családja fenntartásáért is. Vittorio de Sica rendező szívszorító emberi drámát fest elénk arról, hogy mi az igazi nyomor, amikor egyik szegény ember a másikat lopja meg.

Díjak és jelölések: 
Oscar-díj (1950) – Legjobb idegennyelvű film
Oscar-díj (1950) – Legjobb forgatókönyv jelölés: Cesare Zavattini
BAFTA-díj (1950) – Legjobb film
Golden Globe-díj (1950) – Legjobb idegennyelvű film
Locarnoi Filmfesztivál (1949) – Zsűri különdíja: Vittorio de Sica


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.25