199
Rendezvény beszámoló: Amelia Earhart rejtélye
Egy pilótanő eltűnése

Szeptember 9-én a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy tartott előadást Amelia Earhart rejtélye – Egy pilótanő eltűnése címmel.

A repülés amerikai származású női úttörője, az első jelentős női pilóta, Amelia Earhart vállalkozásairól, majd tragédiájáról szólt az előadás. Először utasként, majd önállóan repülte át az Atlanti-óceánt. Nevéhez mind magassági, mind pedig távolsági és sebességi rekordok fűződnek.

Legnagyobb vállalkozása a Föld körülrepülése lett volna az Egyenlítő mentén. A kísérlet rossz előjelekkel indult: az egyik motort javítani kellett, majd útközben az összetört repülőt haza kellett küldeni szerelésre. Kezdetben a repülőt gyártó cég főmérnöke és két navigátor kísérte, de később csak másodmagával folytatta útját. Mintegy háromezer-ötszáz kilométeres szakasz maradt hátra. A Howland-szigeten akartak leszállni utánpótlás feltöltése céljából, ám a kapcsolat időközben megszakadt 1937. július 2-án megszakadt, Earhart pedig sosem érkezett meg gépével a szárazföldre.

A navigálási gondokat az adott időszak térségbeli meteorológiai eseményei bizonyították (zivatartevékenység, a gépet útirányától eltérítő szél). Érdekesség, hogy bár már elveszítették a hivatalos rádiókapcsolatot, New Yorkban egy kislány mégis tudta venni a pilótanő adását, de a zavaró légköri jelenségek félreértést okoztak.

Egy hét után a hivatalos kutatás megszűnt, férje viszont csak október közepén hagyott fel a kereséssel. Nem maradt más hátra, mint a halottá nyilvánítás. Amelia Earhart valószínűleg a Nikumaroro-szigeten hajtott végre kényszerleszállást, a földi összeköttetés pedig feltehetően a kommunikációs eszközének sérülésével függött össze. Az angolok birtokba vették a szigetet, folytatták a kutatást, amit a II. világháború átmenetileg megszakított.

Találtak a szigeten egy csontvázat, amelyet átküldtek a Fidzsi-szigetekre. Itt tudományos vizsgálatnak vetették alá, s női csontvázként Amelia maradványának valószínűsítették. Feltehetően itt ért földet a gép, és itt rekedt haláláig. A csontról a húst – feltehetően – az itteni tengeri rákok ették le (kísérletként egy disznót öltek le, amit a rákok hamarosan lecsupaszítottak). Női piperecikkeket, szeplőtlenítő krémet is találtak a kutatók, ugyanakkor mindezeket a hivatalos körök nem fogadták el bizonyítéknak.

Még napjainkban is léteznek törekvések arra, hogy az Amelia Earhart-feladványt megfejtsék.

Csiszár Antal