103
Elektronikus: Dido - Girl Who Got Away
Szilvási Krisztián ajánlata

dido-girl-who-got-away

Az 1971-es születésű Dido Florian Cloud de Bounevialle O'Malley Armstrong kereskedelmileg minden idők egyik legsikeresebb brit dalszerző-énekesnője. 1999-ben robbant be a nemzetközi élvonalba No Angel című debütáló albumával, amelyből több mint 21 millió fogyott el világszerte, és számos díjat is nyert vele (MTV Europe Music Award, két NRJ Award, két Brit Award a legjobb brit előadó és a legjobb album kategóriákban).

Hosszú szünet után 2003-ban folytatódott a sikerkarrier a Life for Rent című koronggal - mindkét album felkerült a brit toplista történelmének legtöbb példányszámban fogyott lemezei közé. A harmadik albumra már öt évet kellett várni: a kritikai sikerekkel övezett Safe Trip Home 2008-ban jelent meg, majd öt újabb esztendő elteltével éppen ideje volt Dido-nak előrukkolnia negyedik nagylemezével, a 2013 márciusában megjelent Girl Who Got Away-jel.

Dido a lemezen újra együtt dolgozott bátyjával, Rollo Armstronggal, akinek nevéhez az album jelentős részének produceri munkálatai fűződnek. Szintén együttműködött Brian Eno-val, Jeff Bhaskerrel, Rick Nowels-szel és Greg Kurstinnel, hogy elkészítsenek egy 11 dalt tartalmazó korongot, tele a legkiválóbb lélekfeltáró, saját maga által írt elektro-pop dalokkal. A Girl Who Got Away középpontjában egy erőteljes szándék kinyilatkoztatása áll a Go Dreaming euforikus lendületétől az End of Night éles mondanivalóján át a szerelemittas Sitting On The Roof Of The World című dalig és a Blackbird finoman hervadó szerzeményéig.

A lemez címadó dala "úgy érzem, az utóbbi néhány évemet foglalja össze: kicsit visszavonulni, és átélni a családalapítással járó kalandokat; készíteni egy olyan albumot, amelyre büszke vagyok. Most pedig alig várom, hogy mindenki meghallgassa!” - árulta el a megjelenéskor Dido. A Girl Who Got Away felvételei Londonban és Kaliforniában készültek, néhány anyagot pedig maga az énekesnő rögzített saját hotelszobájában egy szintetizátor és egy mikrofon segédletével. Úgy is jellemezte összességében az albumot, mint egy "nagy, vicces, elektronikus szertelenség”. A promóció felvezetéseként 2012 decemberében régebbi dalaiból és az új nagylemez néhány szerzeményéből élő koncertet adott az Abbey Roadon, hogy innentől aztán beinduljon a gépezet: előadta a No Freedom-ot és a White Flag-et a Jimmy Kimmel Live!-ban, rádió showműsorokban szerepelt, majd 2013. március 4-én végre megjelent ez a szívhez szóló, megindító és az élet apró örömeit átadó, igazi Dido-lemez, amely egyszerre modern és időtlen.

Tracklist:
01. No Freedom
02. Girl Who Got Away
03. Let Us Move On Ft. Kendrick Lamar
04. Blackbird
05. End Of Night
06. Sitting On The Roof Of The World
07. Love To Blame
08. Go Dreaming
09. Happy New Year 
10. Loveless Hearts
11. Day Before We Went To War

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.08.21